Jankoviću tudi drugič ni uspelo. Foto: BoBo
Jankoviću tudi drugič ni uspelo. Foto: BoBo

Janković je v tožbi komisiji (KPK) očital, da je poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank nezakonito in da je KPK z nadzorom in poročilom posegel v njegove človekove pravice. Sodba še ni pravnomočna, navaja KPK na spletnih straneh.

KPK je v zaključnem poročilu 7. januarja 2013 pri Jankoviću ugotovil sistematično in večkratno kršitev zakonsko določenih obveznosti poročanja o premoženjskem stanju, obremenjenost s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sume zlorabe položaja.

Upravno sodišče pa je o Jankovićevi pritožbi v obravnavani zadevi odločalo že drugič. Vrhovno sodišče je namreč junija razveljavilo prvotno odločitev upravnega sodišča, ni pa razveljavilo poročila KPK-ja.
Vrhovno je upravnemu sodišču sodbo vrnilo v ponovno odločanje, ker ni jasno obrazložilo, ali in v katerih zakonskih določbah ima KPK pooblastilo, da sprejme takšno poročilo, kot ga je in na način, na katerega ga je. Upravno sodišče je ponovno odločalo in Jankovićevo tožbo zavrnilo. Enako odločitev je upravno sodišče sprejelo tudi v primeru ponovne tožbe predsednika SDS-a Janeza Janše zaradi istega poročila KPK-ja.