"Danes, 14. marca 2016, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor poslal vabilo predsedniku Ruske federacije Vladimirju Putinu za njegovo udeležbo na spominski slovesnosti ob 100. obletnici tragičnih dogodkov pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki bo 31. julija 2016," so sporočili iz Pahorjevega kabineta. Foto: BoBo
Miro Cerar pred Rusko kapelico pod Vršičem
Letos mineva sto let od tragičnega dogodka, ko je med prvo svetovno vojno ruske vojaške ujetnike, ki so gradili cesto čez prelaz Vršič, zasul plaz. Foto: BoBo

Vabilo nosi današnji datum, Pahor pa v njem med drugim prizna, da imata s Putinom nekatere "različne poglede", a to le še "dodatno spodbuja potrebo po dialogu".

"Spoštovani gospod predsednik, menim, da smo voditelji narodov in držav poklicani, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k medsebojnemu spoštovanju in razumevanju, da okrepimo mednarodni mir in varnost. Glede nekaterih pomembnih vprašanj imava različne poglede. To dodatno spodbuja potrebo po dialogu. Poleg negovanja tradicije in pietete vidim tudi v tem pomen vaše udeležbe na spominski slovesnosti in najinega srečanja," je v vabilu ruskemu kolegu zapisal slovenski predsednik.

Kot je še spomnil, letos mineva sto let od tragičnega dogodka, ko je med prvo svetovno vojno ruske vojaške ujetnike, ki so gradili cesto čez prelaz Vršič, zasul plaz. Na tem žalostnem kraju zdaj stoji Ruska kapelica in vsako leto se tam "sredi poletja zberemo Slovenci in Rusi, da bi se poklonili žrtvam tragedije". Skozi desetletja je to preraslo v "vsakoletno simbolno dejanje, ki nosi sporočilo o pomenu miru ter spoštovanju in razumevanju med narodi", je med drugim zapisal Pahor.

Pritiski ZDA
Poročali smo že
, da je bil Pahor po navedbah časopisa Večer deležen močnih pritiskov ameriške strani, naj Putina vendarle ne povabi v Slovenijo. Na Pahorja naj bi na nedavni münchenski varnostni konferenci pritiskala tudi pomočnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland, ki je pristojna za evropske in evrazijske zadeve.

Pahorjeva odločitev je tako po navedbah Večera "tudi sporočilo, ki ga slovenska diplomacija pošilja zahodnim partnerjem, posebej Washingtonu, ki jih kombinacije s Putinovim prihodom vznemirjajo že nekaj časa".

Slovenski strani naj bi olajšalo to, da naj bi v kratkem v Moskvo potovala visoka politično-gospodarska delegacija Avstrije, Putin pa naj bi imel v juniju že potrjeno tudi pot na Finsko. Putin je lani v Vatikanu obiskal papeža Frančiška, hkrati pa še italijanskega premierja Mattea Renzija. Obiskal je tudi madžarskega premierja Viktorja Orbana.

V Sloveniji dvakrat
Putin je bil v Sloveniji prvič leta 2001, ko se je prvič srečal s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem.

Našo državo pa je znova obiskal tudi deset let pozneje - marca 2011 ga je k nam prav tako povabil Pahor, takrat še premier. Rdeča nit obiska na Brdu pri Kranju je bil projekt gradnje plinovoda Južni tok.