DeSUS je na seji organov stranke sklenil, da bo zahteval izredno uskladitev pokojnin. To lahko po besedah predsednika stranke Karla Erjavca v vladi povzroči nemir. Foto: BoBo
DeSUS je na seji organov stranke sklenil, da bo zahteval izredno uskladitev pokojnin. To lahko po besedah predsednika stranke Karla Erjavca v vladi povzroči nemir. Foto: BoBo

Stranka DeSUS je vložila dopolnilo k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021. Po predlogu zakona bi se pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek le ob več kot triodstotni gospodarski rasti letos, ki pa glede na napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ne bo dosežena. Urad je namreč znižal napoved gospodarske rasti v letošnjem letu na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

V DeSUS-u so se zato zavzeli za to, da bi se pokojnine izredno uskladile že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu. V stranki pričakujejo, da bodo dopolnilo podprle tudi druge poslanske skupine. Veseli so, da se Zveza društev upokojencev Slovenije strinja z njim, v četrtek pa je sklep s takšno vsebino sprejel tudi svet pokojninskega zavoda, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik DeSUS-a in minister za obrambo Karl Erjavec. "Gre za 50 milijonov evrov," je dodal.

Maša Kociper ne izključuje možnosti, da bi dopolnilo vložila tudi stranka SAB. Foto: BoBo
Maša Kociper ne izključuje možnosti, da bi dopolnilo vložila tudi stranka SAB. Foto: BoBo

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je svet zavoda potrdil decembrsko 1,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin. Uresničuje se del koalicijskega sporazuma, pri katerem je DeSUS vztrajal, da je treba upokojencem popraviti krivice zaradi neusklajevanja pokojnin po sistemskem zakonu, je opozoril. V DeSUS-u so po njegovih besedah veseli, da je vlada v četrtek potrdila predlog pokojninske novele, ki ima tudi podporo Ekonomsko-socialnega sveta. Vendar pa menijo, da je predlagano obdobje, po katerem bi se pri moških odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe s sedanjih 57,25 odstotka zvišal na 63,5 odstotka, predolgo. Po predlogu novele bi se namreč na ta odstotek zvišal do 1. januarja 2025, medtem ko si v DeSUS-u želijo, da bi do tega odmernega odstotka prišli že v treh letih. Minister za finance Andrej Bertoncelj bo dal po Erjavčevih besedah na mizo nove izračune, na podlagi katerih bodo videli, ali je to obdobje mogoče skrajšati.

SAB: "Dogovor koalicije je bil jasen – dopolnila se ne vlagajo"

V stranki SAB so nad dopolnilom poslanske skupine DeSUS-a razočarani, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper. Ob tem ni izključila možnosti, da tudi SAB vloži dopolnilo za višje izplačilo letnega dodatka upokojencem, pri katerem so v stranki že vztrajali, a so ga zavrnili v DeSUS-u.

"V stranki smo se pogovarjali, če ima stranka pravico vložiti dopolnilo za nekaj, kar je izrecno v nasprotju s koalicijsko pogodbo, potem, vsaj tako mislijo naši člani, imamo tudi mi pravico vložiti dopolnilo za to, za kar si ves čas prizadevamo, to je za večjo višino izplačil letnega dodatka upokojencem," je poudarila Kociprova ob vložitvi dopolnila DeSUS-a k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021. "Prepričana sem bila, da je bila to samo promocija, kajti dogovor koalicije je bil jasen – dopolnila se ne vlagajo," je dodala.

Usklajevanje pokojnin: Poteza DeSUS-a razočarala stranko SAB