Z odločitvijo, da Pahor državnemu zboru predlaga razrešitev Erjavca, sta se strinjala oba. Foto: MMC RTV SLO
Z odločitvijo, da Pahor državnemu zboru predlaga razrešitev Erjavca, sta se strinjala oba. Foto: MMC RTV SLO

Bomo videli, kakšna je teža očitkov, če ne poskrbiš pravočasno za ločevanje komunalnih odpadkov.

Karl Erjavec
Karl Erjavec
Erjavec ne razume, zakaj bi moral odgovarjati za napake drugih. Foto: MMC RTV SLO
Pahor bo predlagal razrešitev Erjavca
Šoltes o ministru Erjavcu in okolijskem ministrstvu
Kakšna usoda čaka Karla Erjavca?

O usodi Erjavca bo tako odločal državni zbor. V tem času bo Erjavec še naprej opravljal vse naloge ministra. Pahor je dodal, da bo spoštoval zakon, ki mu nalaga, da spoštuje poziv Računskega sodišča, se mu pa ta možnost zdi nenavadna, zato bo člen zakona, ki se nanaša na to, dal v ustavno presojo. Premier je še razložil, da se je minister Erjavec strinjal z njegovo odločitvijo, da o tem razpravlja državni zbor, "za kar sem mu hvaležen". Kot je dejal, sam ne namerava odstopiti, če pa bo razrešen, DeSUS-a ne namerava povleči iz koalicije. Zanj je vprašanje, ali bo razrešen, "vprašanje za kakšnega jasnovidca".

Erjevac presenečen nad pozivom
"Moram reči, da sem presenečen nad odločitvijo Računskega sodišča, ki je podalo predlog za mojo razrešitev, in sicer v zvezi z neko zadevo, ki se nanaša na ločevanje komunalnih odpadkov. Ne glede na to: zakon velja za vse," pa je pojasnil okolijski minister. Erjavec je še dejal, da se za napake ne čuti krivega, saj so od revizijskega poročila minili šele trije meseci in v tem času ni mogel odpraviti vseh napak. Meni tudi, da sam ne bi smel odgovarjati za napake, ki so jih storili drugi.

ZA RAZREŠITEV POTREBNA VEČINA OPREDELJENIH GLASOV
Ministra se lahko razreši na javnem glasovanju v državnem zboru z večino opredeljenih glasov, takoj nato pa lahko predsednik vlade poslancem predlaga novega kandidata za ministra.


Prepričan je, da bo v tem času, do odločitve DZ-ja, javnost in poslance prepričal, da za to ni odgovoren. "Skušal bom prepričati državni zbor, da ne gre za takšno hudo napako, da bi bil potreben tak ukrep, kot ga predlaga Računsko sodišče," še pravi minister.

"Standardi, ki so postavljeni v tem trenutku, pomenijo, da je lahko vsak minister v vsakem trenutku na predlog Računskega sodišča tudi razrešen. Sem vesel, da bo predsednik vlade dal pobudo, da se opravi ustavna presoja omenjenega člena. Pustimo času čas. Razprava bo potekala v državnem zboru, tako da bodo poslanci ocenili, kakšna je moja politična odgovornost," še pravi okolijski minister.

Golobič: Mimo poziva Računskega sodišča premier ne more
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je dejal, da je zadnje dogajanje z Erjavcem nekaj, mimo česar predsednik vlade ne more "nonšalantno iti". Poudaril je še, da mora biti spoštovanje politične kulture "pred vsemi razmisleki o posledicah, ki so pravno-politične narave".


Računsko sodišče je premierja pozvalo, naj začne postopek razrešitve ministra za okolje, saj je ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Računsko sodišče je namreč v porevizijskem poročilo o smotrnosti ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki v Sloveniji od leta 2005 do konca leta 2007 ugotovilo, da ministrstvo za okolje ni izkazalo zadovoljivih ukrepov, ki mu jih je sodišče naložilo avgusta lani. Zadovoljivo je ministrstvo izvedlo le en ukrep od osmih.

Računsko sodišče pred dvema letoma pozvalo k razrešitvi Podobnika
Na težave s sistemom zaračunavanja okolijskih dajatev je Računsko sodišče ministrstvo opozorilo že v reviziji pravilnosti in smotrnosti zaračunavanja ter porabe takse za obremenjevanje okolja zaradi odlaganja odpadkov v letih od 2002 do 2005. Februarja 2008 je v porevizijskem poročilu ugotovilo, da je ministrstvo za okolje pri zaračunavanju in porabi okolijskih dajatev v letih 2002-2005 hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja in takratnega premierja Janeza Janšo pozvalo, naj začne postopek za razrešitev takratnega ministra za okolje Janeza Podobnika, a je Podobnik ostal minister do konca mandata.

Bomo videli, kakšna je teža očitkov, če ne poskrbiš pravočasno za ločevanje komunalnih odpadkov.

Karl Erjavec
Pahor bo predlagal razrešitev Erjavca
Šoltes o ministru Erjavcu in okolijskem ministrstvu
Kakšna usoda čaka Karla Erjavca?