Kljub številnim protestom se je večina članic EU-ja odločila, da sporazum podpre. Zatika se zgolj v valonskem parlamentu. Foto: Reuters
Kljub številnim protestom se je večina članic EU-ja odločila, da sporazum podpre. Zatika se zgolj v valonskem parlamentu. Foto: Reuters

Odbora DZ-ja za zadeve EU-ja in gospodarstvo bosta glasovala o podpori predloga vladnega stališča do trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU-jem in Kanado (Ceta). Vlada je po vnosu nekaterih sprememb, nekatere so bili vnesene tudi na zahtevo Slovenije, že v četrtek podprla predloge sklepov.

Tako je med drugim določeno, da bodo Ceto poleg Evropskega parlamenta potrjevali tudi nacionalni parlamenti, prav tako se na začetku ne bo izvajal celoten sporazum, začasno, vse dokler ga ne ratificirajo nacionalni parlamenti, pa ne bo delovalo niti investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS).

Avstrija zahteva, da je skupna izjava zavezujoča
Sloveniji je v skupno izjavo uspelo vnesti posebno poglavje o vodi, ki med drugim zagotavlja, da EU-ju Kanadi ne bo treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene, države pa bodo v celoti ohranile pravico odločati o tem, kako uporabljati in ohranjati vodne vire. V skupni izjavi je zapisano tudi, da se ne bodo znižali standardi na področju varne hrane, vsi uvoženi proizvodi pa bodo morali še naprej izpolnjevati zahteve domače zakonodaje.

Poleg Slovenije sive lase Kanadi in Evropski komisiji povzročata še Avstrija, ki zahteva, da je skupna izjava absolutno pravno zavezujoča, in valonski del Belgije, kjer je parlament v petek sklenil, da Cete ne bo podpirl.

Za Slovenijo bolj malo neposrednih koristi
Sporazum, ki med drugim odpravlja velik del carin in znižuje tudi druge stroške izvoznikov, naj bi za slovensko gospodarstvo prinesel bolj malo neposrednih koristi, več naj bi od podpisa namreč imele njene partnerice v Evropi.

Predsednik odbora za zadeve EU-ja Kamal Izidor Shaker iz SMC-ja sicer vidi veliko možnosti za trgovanje med EU-jem in Kanado: "Pričakujem, da bodo poslanke in poslanci sklenitev tega sporazuma tudi podprli."

A Kanada ostaja živčna, kar je razbrati tudi iz izjav kanadskega premierja Justina Trudeauxa, ki naj bi konec oktobra priletel v Bruselj na podpis Cete. Po podpisu se bo začela razprava v Evropskem parlamentu in tudi tam se obeta spopad. Če bo Evropski parlament Ceto potrdil decembra ali januarja, je odprta pot za ratifikacijo v nacionalnih parlamentih. Še prej bi morali po obljubah ministra Počivalška poznati tudi rezultate študije o učinkih Cete na slovenska podjetja.