Foto:
Foto:
Med ustanovnimi člani je tudi pevec Zoran Predin.
Ustanovitvenega sestanka se je udeležilo skoraj 200 članov.

Ustanovitelji Foruma 21 pojasnjujejo, da želijo ustvarjati novo gibanje za demokratično, solidarno in pravično družbo ter za javno in osebno blaginjo. Kučan pa je že večkrat dejal, da se forum gotovo ne bo angažiral na način stankarske politike.

Kučan je v obrazložitvi ustanovitve društva med drugim povedal, da želijo vplivati na razmere, ki "bodo določale prihodnost slovenstva in njegovo aktivno in odgovorno vlogo v svetu". Društvo želi imeti vpliv na politično in družbeno dogajanje, vendar ne gre za to, "koga bo društvo podpiralo v tej tekmi za porazdelitev politične moči, ampak kaj bo podpiralo".

Tudi o referendumu o izbrisanih
Člani društva so se z izjavo, ki jo je prebral pevec Zoran Predin, opredelili do trenutno najbolj vročega političnega vprašanja - referenduma o tehničnem zakonu o izbrisanih. Pri referendumu gre po mnenju članov Foruma 21 dejansko za vprašanje spoštovanja človekovih pravic in odločb ustavnega sodišča, čeprav državljani formalno odločajo o tehničnem zakonu o izbrisanih. Na referendumu ni mogoče odločati o človekovih pravicah, zato Forum 21 državljanom predlaga razmislek, ali bodo sodelovali na takšnem referendumu.

Med ustanovnimi člani veliko znanih imen
Ustanovni člani društva so med drugimi gospodarstveniki Zoran Jankovič, Bruno Korelič, Miloš Kovačič, Tone Turnšek, Bine Kordež in Miran Goslar, univerzitetni profesorji Niko Toš, Bojko Bučar, Zdenko Roter, Ljubo Bavcon, Lev Kreft in Lucija Čok ter kulturniki Andrej Košak, Gojmir Lešnjak, Vita Mavrič, Peter Božič, Saša Pavček, Mitja Rotovnik, Polona Vetrih in Evald Flisar.

Odzivi v političnih strankah
Na ustanovitev Foruma 21 so se že odzvali v političnih strankah. Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da gre v resnici za politično združbo. Kljub temu da bi bilo bolj korektno, če bi ustanovili stranko, pa Janša meni, da ustanovitev foruma pomeni večji prispevek k politični transparentnosti v Sloveniji in je to korak naprej.

Po mnenju vodje poslanske skupine Združene liste Mirana Potrča pa pomeni ustanovitev Foruma 21 odgovor levosredinsko usmerjenih posameznikov na izredno ofenzivnost slovenske desnice.