Sindikat želi zastopati raznovrstne poklice, med njimi tudi kuharje in kuharice. Foto: BoBo
Sindikat želi zastopati raznovrstne poklice, med njimi tudi kuharje in kuharice. Foto: BoBo

Kot sporočajo iz Konfederacije slovenskih sindikatov, bi lahko s tem nastal največji sindikat v državi. Profili javnih uslužbencev, ki jih Sindikat uslužbencev plačne skupine J namerava zagovarjati (v okvirčku spodaj), v praksi namreč naštejejo kar 46.000 zaposlenih. Ti so razdrobljeni po številnih javnih ustanovah, pri čemer sta največji koncentraciji v mariborskem in ljubljanskem kliničnem centru.

To so "najslabše plačani in doslej najbolj zapostavljeni" uslužbenci, navajajo v novem sindikatu. "Z ustanovitvijo novega sindikata bodo javni uslužbenci z večino zaposlenih pod minimalno plačo s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov dobili možnost, da se zastopajo sami," piše v njihovem sporočilu za javnost.

"[...] do zdaj so jih zastopali policisti, vojaki, cariniki, pazniki, učitelji in ostali "uradniški" poklici, ki so običajno poskrbeli vedno prvo za svoje poklicne skupine," trdijo.

Eden izmed razlogov za potezo je odprava tako imenovanih anomalij v plačnem sistemu za skupino J. Pogajanja na to temo bi se z vlado morala začeti marca letos, a jih še ni bilo. Začetek pogajanj nameravajo zagotoviti tudi s stavko, če bo ta potrebna, in nato z novim sindikatom zagotoviti, da bodo uslužbenci konkretne plačne skupine lahko soodločali o svojih plačah in umestitvi v sistem.

Zastopani poklici:
Kuharice, čistilci, vzdrževalci, hišniki, kurjači, električarke, inštalaterji, strežniki, sobarice, perice, tajniki, poslovne sekretarke, administratorji, knjigovodje, računovodkinje, informatiki, ekonomi, šivilje, telefonistke, skladiščniki, knjižničarji, pedagogi, kurirji, vozniki, varnostnice, vratarji, receptorji, referenti, inženirke, pravniki, tehnologi, laboranti, organizatorke, kadroviki, prevajalke, lektorji, psihologinje, sodni zapisnikarji in drugi strokovno-tehnični poklici.

Po 35 letih v 14. plačnem razredu
Po 35 letih v 14. plačnem razredu