Vladi ne bo uspelo uloviti roka, do katerega bi moral DZ zagotoviti 100-odstotno financiranje javnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Foto: BoBo
Vladi ne bo uspelo uloviti roka, do katerega bi moral DZ zagotoviti 100-odstotno financiranje javnega programa v zasebnih osnovnih šolah. Foto: BoBo

Po besedah ministrice se to ne bo zgodilo zaradi pomanjkanja želje, ampak ker je treba stvari tehtno premisliti. Kot je pojasnila, se izhodišča za uresničitev ustavne odločbe pripravljajo v okviru delovnih skupin, ki jih imajo, in strokovnih podlag, vendar jih še niso dorekli. S tem vprašanjem se po njenih besedah ukvarja tudi ustavna komisija DZ-ja.

Poudarila je, da gre "za resen izziv in resen razmislek, zato si je bolje vzeti več časa kot premalo". Dodala je, da je treba ugotoviti, s kakšnimi zakonodajnimi podlagami bodo uredili zadevo in kje bodo dobili sredstva.

Obljubila je, da se bodo potrudili čim prej uskladiti mnenja, saj se zavedajo zaveze. "Bomo pa tudi vnaprej poudarjali dobro, kakovostno javno šolstvo, ki pa dopušča tudi zasebne oblike, da s tem dodamo pestrost in izbirnost," je povedala Makovec Brenčičeva.

Rok se izteče januarja
Rok za uresničitev ustavne odločbe, po katerem mora DZ odpraviti neustavnost zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v delu, ki govori o financiranju javnih programov v zasebnih osnovnih šolah, se izteče devetega januarja prihodnje leto.

Ustavno sodišče je namreč lani decembra ugotovilo, da je zakon v delu, ki določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira zgolj v višini 85-odstotkov, v nasprotju z ustavo.