Posvetovanja pri predsedniku republike. Foto: STA/Bor Slana
Posvetovanja pri predsedniku republike. Foto: STA/Bor Slana

Pri predsedniku države so se zvrstili predstavniki poslanskih skupin parlamentarnih strank in izražali svoja mnenja o kandidatih, ki jih namerava Borut Pahor predlagati za dve pomembni javni funkciji. Predsednik je ugotovil, da se je za dva nabralo dovolj podpore, sporočajo iz njegovega urada.

Podrobneje o kandidaturi za ustavnega sodnika

Sorodna novica Teršek po neizvolitvi: "Nisem nikakršna žrtev, žrtve so ljudje na socialnem robu"

V Levici si še vedno najbolj želijo Andraža Terška, ki v prejšnjem poskusu ni prejel dovolj poslanskih glasov. "Predsedniku sem predlagal, naj še znova razmisli o tem, ali bi bil Andraž Teršek kljub vsemu ustrezen kandidat. Dogovorila sva se, da bo razmislil o tej možnosti, čeprav je imel zadržke, saj Teršek v prvem poskusu ni prejel dovolj podpore," je po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal Matej T. Vatovec.

Na ustavnem sodišču bi po njegovih besedah potrebovali nekoga, ki bo razumel tudi druge vidike človekovih pravic, kot sta boj proti revščini in prizadevanje za socialno blaginjo vseh prebivalcev.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je dejal, da je Pahorju predstavil "zelo ozek nabor kandidatov", ki bi jih podprli. O imenih ni želel govoriti.

Konkretnih kandidatov ni želela izpostaviti niti vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper. "Za uspeh volilnega postopka je namreč bolje, da imen ne izpostavljamo," je dejala. Poudarila pa je, da z nobenim izmed predlaganih kandidatov niso "preveč zadovoljni".

Imen pa ne skrivajo v DeSUS-u, kjer po besedah namestnika vodje poslanske skupine Jurija Lepa podpirajo "tri enakopravne kandidate": Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča in Marka Starmana.

Sorodna novica V strankah SDS, LMŠ, SMC in SD še brez imen glede kandidatov za ustavnega sodnika

Vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti je o kandidatih dejal le, da bo tisti, čigar ime bo Pahor poslal v DZ, ustrezen.

Na pogovor k Pahorju sta danes prišla tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath, ki pa nista dala izjave.

V torek se je Pahor glede kandidatov za novega ustavnega sodnika posvetoval z vodji poslanskih skupin strank SDS, LMŠ, SMC in SD. Konkretnih imen niso želeli razkriti.

Kdo vse kandidira in kdo odloča

Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija, sta se poleg Erbežnika, Svetliča in Starmana prijavila Marjan Lekše in Boštjan Pintar. Erbežnik, Svetlič in Starman so bili med mogočimi kandidati že v prejšnjem krogu, ko je Pahor v imenovanje predlagal Barbaro Zobec in Terška. Zobčeva je nato od kandidature odstopila, Teršek pa na tajnem glasovanju kljub javno izrečeni podpori ni dobil dovolj glasov.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Na tajnem glasovanju v DZ pa je za izvolitev potrebnih 46 glasov

Podrobneje o kandidaturi za mesto viceguvernerja Banke Slovenije

Evropska komisija ugotavlja kršenje nedotakljivosti arhivov ECB-ja v okviru kriminalistične preiskave Banke Slovenije. Foto: EPA
Evropska komisija ugotavlja kršenje nedotakljivosti arhivov ECB-ja v okviru kriminalistične preiskave Banke Slovenije. Foto: EPA

Koga podpira za položaj viceguvernerja Banke Slovenije, je razkrila samo poslanska skupina DeSUS-a – po besedah namestnika vodje poslanske skupine Jurija Lepa "tri enakopravne kandidate": Sašo Jazbec, Tino Žumer in Arjano Brezigar Masten.

Maša Kociper, SAB, je dejala, da je večina kandidatov dobrih.

SNS-ov predsednik Zmago Jelinčič tudi pri tej kandidaturi zaupa predsedniku republike.

Levica ne bo podprla nikogar. "Nihče izmed njih ni predstavil pogleda na Banko Slovenije, ki bi pokazal negativen odnos oz. kritiko preteklih praks Banke Slovenije in Evropske centralne banke," je dejal Matej T. Vatovec.

V torek se je Pahor glede kandidata za novega viceguvernerja posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS-a, LMŠ-ja, SD-ja in SMC-ja. V LMŠ-ju so predlagali Andreja Bertonclja.