Yee je povedal, da ni ničesar, na čemer bi lahko utemeljili domnevo o prisluškovanju ZDA Sloveniji, razen čiste domišljije, in da ZDA nikakor ni v interesu, da bi sprožile spor med dvema zaveznicama v Natu. Foto: BoBo
Yee je povedal, da ni ničesar, na čemer bi lahko utemeljili domnevo o prisluškovanju ZDA Sloveniji, razen čiste domišljije, in da ZDA nikakor ni v interesu, da bi sprožile spor med dvema zaveznicama v Natu. Foto: BoBo
Hoyt Yee je v State Departmentu zadolžen za evropske in evrazijske odnose. Foto: USG

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Yee, ki je obiskal Strateški forum Bled, je dejal, da Slovenija in Hrvaška nista le zaveznici in članici Evropske unije, ampak sta tudi zelo tesni sosedi. "Seveda se ne strinjata vedno o vsem - nobeni sosedi se nikoli ne strinjajo o vsem - vendar so odnosi med njima močni," je povedal.

Po njegovem mnenju so odnosi med Slovenijo in Hrvaško pomembni tudi za širšo regijo. "Zelo pomembno za regijo je, da sta ti dve državi, ki sta najbolj napredni v regiji, še naprej dejavnik stabilnosti in gospodarske rasti v regiji," je povedal.

Poziv, naj državi najdeta rešitev za spor o meji
Dotaknil se je tudi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško ter dejal, da ne gre za edini mejni spor v regiji, a je prepričan, da lahko Ljubljana in Zagreb najdeta rešitev in pot naprej. "Nismo ne na strani ene ne na strani druge vlade," je povedal in dodal, da ne zagovarjajo nobene specifične rešitve. "Obe strani pozivamo, naj sodelujeta in najdeta rešitev za spor o meji. Prepričani smo, da to lahko storita. To sta državi, ki sta v preteklosti rešili še hujše probleme," je povedal.

Na vprašanje, ali so ZDA odgovorne za vohunjenje Sekolcu in Drenikovi, je odgovoril jasno in odločno: "Ne, absolutno ne". Ob tem je dodal, da ni ničesar, na čemer bi lahko utemeljili domnevo o prisluškovanju ZDA Sloveniji, razen čiste domišljije. Povedal je še, da ZDA nikakor ni v interesu, da bi sprožile spor med dvema zaveznicama v Natu. "Naš cilj v regiji in Natu je, da okrepimo sodelovanje in spodbujamo harmonične odnose med zavezniki," je povedal.

Na lanskem blejskem strateškem forumu Bled se je z Yeejem pogovarjal tudi MMC.


Ameriški vlagatelji si želijo v Slovenijo

Ameriški diplomat je dodal še, da so odnosi med ZDA in Slovenijo odlični. "Imamo zelo tesne, konstruktivne in produktivne odnose," je dejal in ob tem omenil tudi gospodarsko sodelovanje. "Veliko ameriških podjetij je v Sloveniji, nekateri ameriški vlagatelji pa bi radi svojo prisotnost v vaši državi še okrepili," je povedal Yee.

Omenil je tudi proces privatizacije, ki poteka v Sloveniji, in ob tem dejal, da ko mednarodna poslovna skupnost vidi, da privatizacija napreduje, da je boj za podjetja pravičen in odprt, da je poslovno okolje konkurenčno, bodo prišli vlagatelji, bodisi prek privatizacije bodisi prek naložb greenfield . "Za ameriška podjetja je zelo pomembna predvidljivost na davčnem in zakonodajnem področju, pomembna sta močno sodstvo in možnost reševanja sporov. To je pomembno za podjetja. Slovenija je v preteklih letih zelo napredovala, z dodatnim izboljšanjem pa bo prišel še dodaten posel," je povedal.

"Slovenija ima pravico, da ima odnose z Rusijo"
Ocenil je tudi odnose med Slovenijo in Rusijo ter ob tem dejal, da imajo vse države suvereno pravico, da odločijo, s katerimi državami bodo imele odnose. "Slovenija ima seveda pravico, da ima odnose z Rusijo, kot jih imajo tudi ZDA," je dejal, ob tem pa dodal, da si ZDA želijo le, da bi vse evropske države še naprej izkazovale solidarnost z Ukrajino. "Rusija podpira separatiste v Ukrajini na način, ki zelo destabilizira razmere, ki je zelo agresiven in je v nasprotju z vsem, za kar si prizadevata Nato in EU," je dejal.

"Tega, kar počne Rusija, ne bi smela sprejeti nobena evropska država. Iz slovenskih izjav, vključno z izjavami premierja Mira Cerarja, je razvidno, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, da ne sprejema tega, kar Rusija počne v Ukrajini. Slovenija podpira sankcije proti Rusiji s ciljem, da bi jo prepričali, da ne more še naprej destabilizirati Ukrajine," je dejal.