Pahorjevo vlado je najprej zapustil Erjavec, nato še Zares. Ostaja le še Kresalova. Foto: BoBo
Pahorjevo vlado je najprej zapustil Erjavec, nato še Zares. Ostaja le še Kresalova. Foto: BoBo
Janez Janša
Janša pravi, da Pahor nima podpore za predčasne volitve v lastni stranki. Foto: MMC RTV SLO
Utrip, 2. 7. 2011

"Treba je prebiti obroč. Prebijanje obroča se imenuje javnofinančna konsolidacija. To je najpomembneje za naš preboj na celotni fronti, temu bo vlada namenila pozornost v prihodnjih tednih," je premier dejal po seji vlade.

Hrabremu vitezu pa je v oporo ostala le princesa, zapustili pa so ga vsi drugi oprode, in to brez milosti. Vse skupaj zato spominja na legendarno nanizanko Monty Python.

"Ta vlada že nekaj časa ne uživa zaupanja in je neoperativna pri svojem delu. To seveda pomeni, da ne sprejema tistih odločitev, ki bi jih glede na razmere, kakršne imamo v Sloveniji, morala. Tiste odločitve, ki pa jih sprejema, potem ne more izvesti," je o vladi, ki jo je zapustila, dejala ministrica v odhajanju Darja Radič.

"Stanje mrtvega teka od pomladi do jeseni drugega leta je za to državo škodljivo, zato tu politični razred ne dela v skladu s svojimi deklaracijami, da jim gre za dobro te države. To ravnanje je daleč od tega," je dodala Irma Pavlinič Krebs.

Še ena Zaresova ministrica v odhajanju Majda Širca: "Altman, ki je posnel film Tri ženske, bi dejal, da so vogali porušeni in da smo tri vogale močno držale v rokah in tudi delale, ne samo kot pridne mravljice, ampak dejansko kot ministrice, ki smo se izjemno identificirale s svojim delom. Tudi zaradi tega odločitev ni lahka. Ampak to ni odločitev, vsaj pri meni, ali kultura ali Zares, to je odločitev, da v tej vladi ni mogoče delati. In brez treh žensk – Altmanovih ali pa slovenskih in Zaresovih – je težje."

Vlada je torej ostala brez treh vogalov, četrtega je najbrž držal predsednik Zaresa in Pahorju je ostalo samo še 14 podpornih stebrov. Nekateri so si naložili dvojno breme. Zmagovalec pa je vsekakor minister Boštjan Žekš, ki je trojni funkcionar.

In kaj bo delal vladni dvojček namesto četverčka? "Ne razpustimo tega naenkrat, da potem ne bo nikogar več, ki bi za kar koli odgovarjal, ampak da po nekih predvidenih korakih s predvidenimi rezultati, s trezno glavo in umirjeno pridemo do predčasnih volitev. /…/ Vendar pa, da ne bi po tej poti naredili še več škode, kot je je bilo že narejeno, ampak po možnosti še kakšno korist," meni predsednica LDS-a in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Opozicija je neučakana. "V zadnjem času sem imel dva pogovora s predsednikom vlade o različnih možnostih za skrajšanje sedanje agonije. Mislim, da se osebno zaveda potrebe po tem, da čim prej pride do predčasnih volitev, vendar je hkrati očitno, da nima podpore v lastni stranki," je povedal prvak opozicije in predsednik SDS-a Janez Janša.

In ves ta politični spopad poteka ob napovedi nove krize ...

Več si lahko ogledate v videu Utripa v desnem bloku.

Utrip, 2. 7. 2011