Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rojen je bil 21. marca 1923 v Šent Juriju pri Grosuplju. Leta 1941, ko je imel osemnajst let, se je pridružil partizanom. Kot borec in kurir poveljnika partizanske vojske Franca Rozmana – Staneta in pozneje kot komisar in komandant brigad je sodeloval v številnih bitkah, njegov najpomembnejši uspeh pa je bil, ko je kot 22-letni poveljnik operativnega štaba 6. in 11. brigade marca 1945 na zasneženi Menini planini rešil svojih 500 borcev iz sovražnikove obkolitve.

Konec vojne je dočakal na Koroškem, zadolžen je bil za pogajanja z umikajočimi se ustaši. Po vojni je končal visoke vojaške šole in bil komandant v vojnem letalstvu, po izstopu iz armade pa je leta 1967 postal direktor Aerodroma Brnik, ki se je pod njegovim vodstvom razvil v sodobno potniško in tovorno letališče.

Bil je avtor več knjig (Brnik letališče ali lovišče, Past na Menini planini, Trenutki odločitev) in prejemnik več državnih odlikovanj. Leta 2019 je postal častni občan Ljubljane.

Po njegovih junaških dejanjih posnet film Preboj

Leta 2019 je bil posnet partizanski film Preboj, ki govori o spominih Frante na boje na Menini planini, ko se je skupaj s svojimi borci 15. marca 1945 kot najmlajši komandant po peturni bitki rešil po tem, ko jih je obkolila okupatorska enota SS z 12.000 vojaki.

V pogovoru za Radio Slovenija na začetku maja je med drugim odgovoril na vprašanje, kako je živeti v samostojni Sloveniji: "Občutki so – bom kar odkrito povedal – žalostni. A mislim, da imamo Slovenci še toliko vrednot, da bomo to popravili."

Franc Sever - Franta, partizanski komandant - 1. del
Franc Sever - Franta, partizanski komandant - 2. del
Franc Sever - Franta, partizanski komandant - 3. del
Franc Sever - Franta
Objektiv: Franc Sever – Franta