Policisti so do konca junija zaznali že za več kot milijardo evrov škode. Foto: Reuters
Policisti so do konca junija zaznali že za več kot milijardo evrov škode. Foto: Reuters
Banka Slovenije
V BS-ju so ukinili posebno inšpekcijsko skupino. Foto: BoBo

Na pristojna državna tožilstva, največ na specializirano, je policija zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja tako podala kazenske ovadbe zoper večje število osumljencev, so pojasnili na Generalni policijski upravi. Deloma gre za člane organov vodenja ali nadzora bank, deloma pa za navadne bančne uslužbence in druge fizične osebe, ki sicer niso bile zaposlene v banki, je pa obstajal sum, da so pri kaznivem dejanju sodelovale kot napeljevalci oziroma pomagači.

Medtem ko so 161 zadev že sklenili, policistom v obravnavi ostaja še 75 nerešenih zadev z ocenjeno škodo okoli 518 milijonov evrov, v katerih še zbirajo potrebna obvestila in dokaze.

Sodelovanje z Banko Slovenije (BS), kjer so pred kratkim potekale hišne preiskave zaradi suma zlorabe položaja pri sanaciji bank leta 2013, je pri preiskavi bančne kriminalitete za policijo ključnega pomena.

Ukinitev inšpekcijske skupine
V okviru BS-ja je doslej s policijo in tožilstvom pri preiskovanju bančnih nečednosti sodelovala posebna inšpekcijska skupina, vendar je BS s spremembo statuta to službo integriral v organizacijsko strukturo in ta ne bo več delovala. S policijo in organi pregona bodo sicer z izmenjavo podatkov in informacij, ki so lahko predmet kazenskega ali predkazenskega pregona, še naprej sodelovali, poudarjajo na BS-ju.

"Banka Slovenije se seveda zaveda tudi svoje dolžnosti naznanitve kaznivih dejanj, ki jih odkrije pri izvajanju svojih nalog," so poudarili v bančnem regulatorju, ki je bil pred kratkim deležen kritik specializiranega tožilstva, da selektivno izroča zahtevano dokumentacijo. Med nedavno kriminalistično preiskavo v BS-ju in spremembo statusa posebne inšpekcijske službe ni nikakršne povezave, so še dodali.

Ob informacijah o prenehanju delovanja posebne inšpekcijske skupine na policiji poudarjajo, da niso prejeli uradnega obvestila o prekinitvi sodelovanja z BS-jem. "Si pa ne predstavljamo učinkovitega in kakovostnega preiskovanja bančne kriminalitete brez sodelovanja vseh pristojnih organov in institucij, tudi Banke Slovenije," so dodali.