Ob napovedi kandidature je Matjaž Han poudaril tri zaveze – povezati vse v stranki, ekipno delovanje in povezanost z ljudmi. Foto: BoBo
Ob napovedi kandidature je Matjaž Han poudaril tri zaveze – povezati vse v stranki, ekipno delovanje in povezanost z ljudmi. Foto: BoBo

Govorice o tem, da na podlagi prigovarjanj dela članstva o kandidaturi poleg omenjene trojice razmišlja tudi dolgoletni vidni član stranke in gospodarski minister Matjaž Han, so se pojavljale že nekaj časa, a jih je do zdaj večkrat zavrnil. Kot je potrdil dan pred kongresom, se je zdaj vendarle odločil, da se v kandidaturo vključi.

"Rad bi iskreno povedal, da je odločitev moja osebna, ne glede na številne klice, sporočila podpore in pozive, naj se podam v kandidaturo," je Han dejal v izjavi za medije. Dodal je, da pri tako pozni napovedi kandidature ne gre za taktiziranje, ampak da je moral to odločitev predelati. "Deloval bi proti sebi, če bi v življenju sprejemal preuranjene odločitve," je dejal in zatrdil, da se v "kandidaturo podaja zelo pomirjen, sproščen, brez računic o podpori, brez lobiranja od zadaj ali pa z nekim skritim adutom v rokavu".

Prepričan je sicer, da bi morali v stranki ne glede na razplet kongresa delovati povezovalno in da bi si morali vsi skupaj prizadevati za predstavljanje svoje vizije in socialnodemokratskih vrednot. Poudaril je, da bo s svojim znanjem in delom stranki "z istim žarom" še naprej pomagal, tudi če na kongresu ne bo izvoljen za predsednika stranke. "Naš prvi in skupni cilj mora biti, da ne sme biti ključna zmaga ali poraz posameznega kandidata, ampak mora biti to skupna zmaga socialne demokracije," je še dejal Han, ki je prepričan, da bi lahko s skupnimi močmi člani stranke socialni demokraciji vrnili "tisti sijaj, ki ga je v preteklosti že imela".

Tanja Fajon med izjavo za javnost, v kateri je med vrsticami podprla kandidaturo Matjaža Hana. Pred časom ga je tudi sama spodbujala h kandidaturi, a sprva tega ni želel. Foto: Zajem zaslona
Tanja Fajon med izjavo za javnost, v kateri je med vrsticami podprla kandidaturo Matjaža Hana. Pred časom ga je tudi sama spodbujala h kandidaturi, a sprva tega ni želel. Foto: Zajem zaslona

Fajon: Han je človek, ki uživa zaupanje

"Če me vprašate za Matjaža Hana, je Matjaž zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku. Ima pa naš kongres 400 delegatov in vsak bo odločal jutri po svoji vesti," je v prvem odzivu povedala odhajajoča predsednica stranke Tanja Fajon in dodala, da je Han človek, ki uživa zaupanje in je priljubljen minister. "Všeč mi je, da je danes spregovoril o socialnodemokratski viziji," je še pristavila Fajon in dodala, da bo jutrišnji kongres "zelo zanimiv".

"Verjamem, da je nekdo, ki lahko poveže stranko, je človek terena, to so njegove dobre lastnosti," je komentirala Hanovo kandidaturo.

Fajon: Hana smo nagovarjali, a sprva ni hotel

"Matjaža Hana smo v vodstvu stranke in tudi v stranki nagovarjali h kandidaturi že kar dolgo časa nazaj, glede na njegovo priljubljenost, operativnost, uspešnost. Sam je večkrat povedal, da ne namerava tega storiti, zato smo šli v drugačno kampanjo," je pojasnila, da ga je pred časom tudi sama spodbujala h kandidaturi, a sprva ni želel kandidirati, in dodala, da razume zadrego treh kandidatov, ki so delali na terenu in med članstvom pridobivali simpatije.

Glede vizije stranke SD za naprej je Fajon dejala, da se iz vodstva stranke poslavlja po dolgih 12 letih. "Sem vedno vztrajala, da skušamo pomagati ljudem, ki so v težkih situacijah, da zagotavljamo socialno pravično, enako družbo, da pomagamo ljudem, to so bile moje socialne vrednote, ki jih živim in sem jih tudi v Evropskem parlamentu leta zagovarjala, tudi danes kot podpredsednica evropskih socialistov. Seveda si želim na čelu stranke nekoga, ki bo gradil na tej temeljni ideji socialnodemokratske vizije, torej socialni pravičnosti, enakosti v družbi," je odgovorila na vprašanje.

Fajon: Novemu predsedniku ne bo lahko

"Matjaža dobro poznam, kot minister se je izkazal in danes uživa priljubljenost, tudi naš župan (Beočanin, op. n.), pa tudi evropski poslanec (Brglez, op. n.) in vodja poslanske skupine (Prednik, op. n.) ima vsak zase neke svoje lastnosti, za vsakega bi lahko rekla, da cenim, da se je podal v to kandidaturo in tudi predvsem spoštujem, da so zelo tovariško oddelali to kampanjo," je opozorila, da ceni vstop v bitko vseh štirih kandidatov. Fajon upa, da bodo v stranki po kongresu zadovoljni in da bodo stopili skupaj za novim vodstvom, ki ga bodo izbrale delegatke in delegati.

Glede razburjenja v stranki ob Hanovi kandidaturi je dejala, da v SD-ju "vedno veliko brbota". "Lahko zelo iskreno povem, da je to verjetno ena najtežjih strank za vodenje, tisti dan, ko postaneš predsednik, predsednica te že začnejo strankarski kolegi tudi rušiti," je še povedala in ob tem namignila, da nasledniku na čelu SD-ja zagotovo ne bo lahko.

Kandidatura Hana za predsednika stranke SD

Kdo bo nasledil Tanjo Fajon?

Da se bodo na sobotnem kongresu, ki se bo v ljubljanskem hotelu Union začel ob 10. uri, potegovali za predsedniško funkcijo v koalicijski stranki SD, so že potrdili vodja poslanske skupine Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in župan Ajdovščine Tadej Beočanin, ki ga je – ko je možnost kandidature še zavračal – javno podprl tudi Han. Han je sicer svojo odločitev še pred izjavo za javnost že sporočil drugim trem kandidatom za ta položaj, prav tako pa je o tem po telefonu obvestil premierja Roberta Goloba.

Sorodna novica Boris Vezjak: Na kongresu SD-ja bi se posredno lahko odločalo o vladi Janša-Tonin-Han

Han, ki kot evidentiran kandidat soglasja h kandidaturi ni podal, za vložitev kandidature na kongresu zdaj potrebuje podpise tretjine delegatov, kar ob 409 delegatih pomeni vsaj 137 podpisov. Pisno podporo delegatov je treba delovnemu predsedstvu kongresa izročiti najpozneje v dveh urah od začetka kongresa.

S Hanovim vstopom v bitko bi morali delegati znova razmisliti o tem, komu bodo dali svoj glas. Nobenemu od treh zdajšnjih predsedniških kandidatov namreč ne kaže na prepričljivo zmago. Pričakovati je sicer, da bosta zlasti Prednik in Beočanin dobila močno podporo v domačih območnih organizacijah, torej Prednik na Koroškem in Beočanin na Primorskem, Brglez pa v Ljubljani.

Da se na kongresu ne bo potegovala za nov mandat na čelu stranke SD, je aktualna predsednica Tanja Fajon sporočila 20. marca. Navedla je, da se na odstop s položaja predsednice stranke pripravlja s težkim srcem, a se zaveda "odgovornosti, ki je s težo bremena afere 'sodna palača' stranko močno prizadela". Afera je sicer s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan, s funkcije pa je odstopil tudi glavni tajnik SD-ja Klemen Žibert.

Han bo kandidiral za predsednika SD-ja
Neuradno: Han bo kandidiral za predsednika SD-ja