Pivčevo se je spomladi omenjalo tudi kot možno kandidatko za volitve v Evropski parlament, vendar se za ta korak ni odločila. V zadnjem času pa so se pojavila namigovanja, da utegne izzvati Erjavca za predsedniški stolček DeSUS-a. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pivčevo se je spomladi omenjalo tudi kot možno kandidatko za volitve v Evropski parlament, vendar se za ta korak ni odločila. V zadnjem času pa so se pojavila namigovanja, da utegne izzvati Erjavca za predsedniški stolček DeSUS-a. Foto: BoBo/Borut Živulović

Aleksandra Pivec je v pisni izjavi za STA pojasnila, da se je za kandidaturo odločila po tehtnem premisleku. "Soglasje h kandidaturi sem podala iz spoštovanja do velikega zaupanja in podpore, ki so mi jo v zadnjih tednih in dneh izkazali posamezni člani in članice, pa tudi teritorialne organizacije naše stranke," je zapisala.

Predvideva, da številni člani, ki v stranko verjamejo in ji zaupajo, menijo, da DeSUS potrebuje svežo energijo, odprte odnose, skupinsko delo in soodločanje ter aktivno udeležbo pri obravnavi tem, ki so pomemben del strankinega volilnega programa. Zagotovila je, da svoje kandidature ne obravnava kot tekme z drugimi kandidati, vendar želi članom stranke, volivcem ponuditi možnost demokratične izbire vodstva.

Bo DeSUS dobil novo vodstvo?

Želi si soočenja dobrih programov

"Sem ženska, razmeroma mlada političarka, zato menim, da s svojim načinom razmišljanja in dela lahko ponudim novo pot sokreiranja in odločanja, drugačen pogled na delo v stranki in drugačen pristop k vodenju," je navedla Pivčeva. Poudarila je tudi, da si s spoštovanjem do vseh evidentiranih kandidatov želi predvsem soočenja dobrih programov, "iskrene vere v članstvo in zavedanja, da zgolj s skupnimi močmi lahko ostanemo in postanemo zaupanja vredna stranka, v katero bodo verjele vse generacije".

Predčasni volilni, programski in statutarni kongres stranke bo 17. januarja, rok za evidentiranje kandidatov za funkcije se izteče v petek. V krogih blizu DeSUS se sicer pojavljajo še nekatera druga imena.

Erjavec: Vsak član ima možnost za kandidaturo

Erjavec ni komentiral ne kandidature Aleksandre Pivec ne kandidatur drugih kandidatov za posamezne položaje v stranki. Poudaril je, da je DeSUS demokratična stranka in ima vsak član ali članica možnost, da kandidira. "Kongres je bil sklican z namenom, da se dopolni program stranke in preveri zaupanje vsem nosilcem funkcij v stranki. Kongres bo odgovoril na vsa ta vprašanja," je še navedel Erjavec v pisnem odzivu.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša meni, da gre za demokratičen postopek v demokratični stranki. Ali se je Pivčeva odločila pravilno, se bo po njegovih besedah videlo po kongresu. "(To) boste morali po kongresu vprašati Pivčevo," je dodal. Na vprašanje, ali je sploh mogoče premagati dolgoletnega prvaka stranke, pa Jurša odgovarja: "Enostavno ni."