Turnšek meni, da bi bilo potrebno kdaj tudi Bruslju reči ne. Foto: BoBo
Turnšek meni, da bi bilo potrebno kdaj tudi Bruslju reči ne. Foto: BoBo
Pred 73 leti nastal OF


Slavnostni govornik, predsednik ZZB-ja za vrednote NOB-ja, Tit Turnšek je v nagovoru posebej izpostavil vlogo borcev in aktivistov s kozjanskega vojnega območja. Spomnil je, da so na tem območju delovale Brežiška četa, krški borci in več kozjanskih čet, ki so, tudi zaradi izdajstva, utrpele hude izgube, a preprečile še bolj množično izseljevanje in zagotovile prvo osvobojeno ozemlje na tem delu nemškega rajha. Vse partizanske enote, je dejal Turnšek, vključno s Kozjanskim odredom, ki je ob koncu štel 1.100 borcev, so bile del velike koalicije.

"Krvni davek, ki smo ga plačali za svobodo Slovencev, je ogromen: 28.000 borcev - partizanov je padlo v borbah proti okupatorju, 40.000 civilistov je okupator pobil v koncentracijskih taboriščih in postreljal v zaporih, 10.000 prisilnih mobilizirancev je padlo po raznih frontah Evrope. Tudi ti so žrtve vojne in si zaslužijo pieteten spomin kot oni na drugi strani. Pieteten spomin smo dolžni častiti," je dejal Turnšek, ki je izrazil začudenje zaradi nedavnega odkritja spomenika v vasi Grahovo. Napovedal je, da bodo uporabili vsa administrativna in pravna sredstva, da se spomenik odstrani.

Iz temeljev našega boja proti fašizmu, je dodal, je zrastla sodobna Evropa, sloneča na enakopravnosti, solidarnosti in dostojanstvu za vse državljane. Druga, temnejša stran Evrope pa so brezposelnost, revščina in neperspektivnost mladih. Tudi zaradi tega rastejo fašistične in fašistoidne stranke. Evropa se mora zato usmeriti v oblikovanje politične, družbene in kulturne unije, predvsem pa mora zagotoviti socialno pravičnost, je menil Turnšek in dodal, da bo birokratom v Bruslju treba kdaj tudi reči ne.

Pred 73 leti nastal OF