Janez Drnovšek in Alojzij Šuštar ob razglasitvi rezultatov plebiscita Foto: BoBo
Janez Drnovšek in Alojzij Šuštar ob razglasitvi rezultatov plebiscita Foto: BoBo

Ob predstavitvi knjige, ki je izšla pri celjski Mohorjevi družbi, je Vrtovec poudaril, da je ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar ena tistih osebnosti, ki so nesporno prispevale k demokratizaciji in osamosvajanju Slovenije. Takrat je Šuštar prevzel velik del moralne odgovornosti, s svojo strpnostjo, dialogom in moralno avtoriteto pa je slovenski narod bodril k prihodnosti v samostojni in demokratični republiki.

Uvodnik v knjigi je delo Šuštarjevega osebnega tajnika škofa Antona Jamnika. Ta ga je ocenil za velikega svetovljana, ki se je osebno zelo dobro poznal z mnogimi v cerkvenem in političnem vrhu.

Med osamosvajanjem se je Šuštar, po Jamnikovih besedah, pogovarjal z raznimi politiki, kar so mu nekateri zamerili tako na levi kot na desni, to pa Šuštarja ni motilo, saj je bil prepričan, da "nekaj ne štima, če si vsem všeč," je poudaril Jamnik.

Predstavitve knjige so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin.

Izšla knjiga o vlogi nadškofa Šuštarja
Izšla knjiga o vlogi nadškofa Šuštarja