Pahor je v ponedeljek dejal, da Miklavčiča tokrat ne bo prosil, naj ostane na položaju, če se ne počuti v zares odlični kondiciji. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je v ponedeljek dejal, da Miklavčiča tokrat ne bo prosil, naj ostane na položaju, če se ne počuti v zares odlični kondiciji. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Pahor pravi, da potrebuje ministra za zdravje, ki bo v izvrstni kondiciji. Če to Miklavčič ni, potem se bosta pogovarjala o alternativah. Foto: MMC RTV SLO
Ali bo Miklavičič še minister?

Predsednik vlade Borut Pahor želi pogovor z ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem opraviti brez prisotnosti javnosti. "Poslušal bom njegovo mnenje o tem, ali se počuti v dovolj izvrstni kondiciji, da lahko naprej opravlja delo. Če je temu tako, bom zelo vesel in si bom oddahnil," je dejal.

Miklavčič ima težave z zdravjem
Poročali smo že, da je bil minister Miklavčič zaradi slabega počutja v petek hospitaliziran, v nedeljo pa so ga po opravljenih preiskavah odpustili v domačo oskrbo in bo še počival doma.

Ker se je že po avgustovski operaciji Miklavčiča zaradi anavrizme govorilo o njegovi morebitni zamenjavi, se tudi zdaj postavlja vprašanje, ali bo moral premier Pahor poiskati Miklavčičevo zamenjavo. Pahor je v ponedeljek namreč dejal, da Miklavčiča tokrat ne bo prosil, naj ostane na položaju, če se ne počuti v zares odlični kondiciji. Če Miklavčič ne bo sam zahteval, da še ostane na tem mestu, sam nima moralne pravice, da to od njega pričakuje, je pojasnil.

Omenjajo se morebitni nasledniki
Miklavčič se bo tako najverjetneje moral sam odločiti o svoji funkciji. Odločitev bo težka, saj se mora odločiti med svojim zdravjem in močnim občutkom odgovornosti, da želi začeto delo tudi končati, poroča Radio Slovenija.

V javnosti pa se kot njegovega naslednika omenja več imen. Najprej tri ženske, direktorica inštituta medicine dela in športa Metoda Dodič - Fikfak, poslanka SD-ja Andreja Rihter, ki je nekdaj že bila ministrica za kulturo, ter Julijana Bizjak Mlakar, prav tako poslanka SD-ja in nasprotnica nekaterih rešitev z zakonu o zdravstveni dejavnosti, ki ga pripravlja Miklavčič. Ne potihnejo pa tudi govorice o Dušanu Kebru, ki je zdravstveni resor že vodil. Kot kandidat se omenja tudi Dorjan Marušič, nekdanji državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu in sedanji višji svetnik na direkciji Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Vendar pa naj po informacijah iz poslanske skupine Socialnih demokratov Andreja Rihter ne bila kandidatka za ministrico. Za MMC so sporočili, da "imamo ministra za zdravje, če se bo kaj spremenilo, pa bo javnost o tem obveščena". Keber v zvezi s tem ne daje komentarjev, je pa zatrdil, da se o prevzemu zdravstvenega ministrstva ni pogovarjal niti z Miklavčičem niti s Pahorjem. Ugibanj prav tako ne želi komentirati Marušič.

Ali bo Miklavičič še minister?