Foto: Policija
Foto: Policija

Darka Muženiča, ki je bil za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) imenovan junija 2019, je na začetku maja lani razrešil takratni v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner.

Muženič je zoper razrešitev vložil tožbo na upravno sodišče, ki je njegovo razrešitev odpravilo in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek. Nato je na Muženičev predlog delovno sodišče potrdilo začasno odredbo, da se zadrži izbira kandidata za direktorja NPU-ja.

Po pojasnilu notranjega ministrstva (MNZ) je bila zoper odločitev o odpravi razrešitve in vrnitvi v ponovni postopek pred vrhovnim sodiščem vložena revizija, vendar sodišče odločitve o tem še ni sprejelo.

Dva postopka pred delovnim sodiščem

Pred ljubljanskim delovnim in socialnim sodiščem v zvezi s premestitvijo Muženiča pa potekata dva delovnopravna spora. Prvi spor se nanaša na premestitev z delovnega mesta direktorja NPU-ja na drugo delovno mesto v službi generalnega direktorja policije.

Drugi spor pa se nanaša na premestitev z delovnega mesta službe generalnega direktorja policije v vodstvo policije. V nobeni zadevi Delovno in socialno sodišče v Ljubljani še ni odločilo, so na policiji povzeli sporočilo notranjega ministrstva. Muženič pa trenutno opravlja naloge v vodstvu policije na delovnem mestu policijski svetnik, so dodali na policiji.

MNZ je medtem objavil nov javni natečaj za direktorja NPU-ja, vendar je bil zaradi odločitve sodišča postopek izbire novega direktorja ustavljen. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je januarja v DZ-ju izrazil upanje, da bo vrhovno sodišče dopustilo revizijo, ki so jo vložili na ta primer.

NPU brez direktorja skoraj eno leto

NPU je tako brez direktorja s polnim mandatom že od razrešitve Muženiča maja 2020. Sprva ga je nasledil Igor Lambergar, nato Uroš Lepoša, od oktobra lani pa ga vodi že tretja vršilka dolžnosti direktorice, Petra Grah Lazar.

Časopis Dnevnik je v sredo poročal, da je Grah Lazar po njihovih informacijah zavrnila podpis pod dopolnitvami, ki jih je tožilstvo zahtevalo v zadevi Trenta, v kateri je zoper aktualnega predsednika vlade Janez Janšo in soobtožene tožilstvo oktobra lani vložilo obtožnico, ki pa še ni pravnomočna, saj je obramba podala ugovore.

Po navedbah Dnevnika je specializirano državno tožilstvo od NPU-ja zahtevalo nekaj dodatnih pojasnil oz. dopolnitev v zvezi s posli z zemljišči v Trenti, preiskovalci so pripravili, kar je tožilstvo zahtevalo, zapletlo pa se je, ko bi morali zbrano gradivo posredovati Specializiranemu državnemu tožilstvu.

Dnevnikovi viri razloge za to vidijo različno. Grah Lazar pa je v odgovoru za Dnevnik pojasnila, "da v NPU-ju odgovarjajo na vsa zaprosila državnega tožilstva, kakor bodo ravnali tudi v tem primeru". Policija sicer nima možnosti, da bi ignorirala ali zavrnila zahteve tožilstva, ki usmerja in vodi (pred)kazenske postopke, lahko pa se na njegove zahteve odziva različno hitro, še navaja časopis.