Foto: BoBo
Foto: BoBo

V DNS-ju so zapisali, da so zbrane donacije več kot presegle njihova pričakovanja. "Hvala vsem prijateljem STA-ja, da ste se odzvali in pokazali, da je kakovostno in verodostojno novinarstvo še vedno tisto, ki si ga želite. Hvala vsem v cehu, da je enotno podprl tisto, kar je prav, in hvala STA-jevcem, da vztrajate," so navedli in STA-ju tudi čestitali za njegov 30. rojstni dan, ki ga bo praznoval v juniju.

DNS pa je predsedniku republike Borutu Pahorju tudi poslal utemeljitev predloga za odlikovanje STA-ja z zlatim redom za zasluge. "Menimo, da je predlog več kot utemeljen," so dodali.

Z doniranimi sredstvi bo osrednja tiskovna agencija dočakala 30. obletnico, ki jo zaznamuje 3. junija, so ob uradnem koncu kampanje sporočili s STA-ja, kjer ugotavljajo, da je bil odziv javnosti, da podpre STA, nad vsemi pričakovanji, kar priča o velikem zaupanju ljudi v STA.

"S široko podporo javnosti smo zaposleni v STA-ju dobili nov zagon, s katerim bomo lažje še naprej opravljali svoje delo obveščanja javnosti, ki predstavlja enega ključnih temeljev profesionalnega novinarstva v Sloveniji," so navedli v sporočilu in se zahvalili vsakemu posamezniku, ki jih je podprl s prispevkom, vsem podpornikom in prijateljem STA-ja, ne nazadnje pa DNS-ju, ki je bil nosilec kampanje. "Opogumljeni z vašo podporo bomo tako ali drugače STAli in obSTAli tudi v prihodnje," so dodali.

DNS je skupaj s prijatelji STA-ja donacijsko kampanjo Za obSTAnek uradno naznanil 3. maja, na svetovni dan svobode medijev, da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave. STA namreč že 152 dni opravlja javno službo brez plačila države, ki mu ga sicer zagotavljata zakon o STA-ju in sedmi protikoronski zakon.

Posamezniki in podjetja lahko sicer tudi v juniju podprejo STA z donacijami na tekoči račun, z nakupom majic in z naročilom na storitve STA-ja. Informacije so na voljo na spletni strani zaobstanek.si, so še dodali.

Sklic skupščine STA-ja

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je za 28. junij sklical skupščino STA-ja, na kateri namerava vlado in njene predstavnike seznaniti s poslovanjem STA-ja od januarja do oktobra lani in jim omogočiti vpogled v dokumentacijo, ki jo zahteva Ukom. Namen je odpraviti razloge, zaradi katerih vlada zavrača financiranje javne službe, je zapisal v sklicu, naslovljenem na vlado in njen generalni sekretariat.

Državi oziroma vladi, ki v njenem imenu izvaja pravico edine družbenice STA-ja, Veselinovič želi zagotoviti, da se seznani s poslovanjem STA-ja, vladnim predstavnikom pa omogočiti, da pregledajo dokumentacijo o poslovanju, s katero se želijo seznaniti. Vse to zato, "da se odpravijo razlogi, zaradi katerih edini družbenik zavrača financiranje opravljanja javne službe, in da se v posledici navedenega zagotovijo za poslovanje družbe nujno potrebna denarna sredstva ter se prepreči njen stečaj", je zapisal.

Direktor STA-ja predlaga pregled dokumentacije družbe po seznamu, oblikovanem na podlagi dopisov Ukoma, poslanih na STA oktobra in novembra lani. Med drugim gre za kopije vseh pogodb in naročilnic iz tržne dejavnosti, ki se nanašajo na leto 2020 ali so bile v tem letu prvič sklenjene, seznam pogodb, ki jih ima STA sklenjene z drugimi medijskimi hišami in vsebujejo tudi kompenzacije, seznam sredstev, ki jih je STA investiral v oglaševanje lastne dejavnosti v letu 2020, ter seznam vseh naročnikov in morebitne spremembe cen za zadnjih pet let.

Na skupščini, ki je sklicana na sedežu STA-ja, naj bi sprejeli sklep, da se je družbenik seznanil s poslovanjem STA-ja in pregledal zahtevano dokumentacijo, nato pa bo, meni Veselinovič, vlada zagotovila financiranje STA-ja.

V sklicu skupščine direktor STA-ja še navaja, da je sklic nujen zaradi varovanja interesov družbe, saj se je "znašla v resnih likvidnostnih težavah, ki bodo, če ne bo nemudoma zagotovljeno financiranje javne službe, lahko privedle do stanja insolventnosti in stečaja družbe."

Vlada naj bi pripravljala uredbo

Predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin je sicer v ponedeljek za POP TV dejal, da zadeve v zvezi s STA-jem rešujejo in da se pripravlja posebna uredba, v kateri bodo uredili razmere, nastale med STA-jem in državo. Na podrobnejša vprašanja STA-ja o uredbi pa so z Ukoma danes sporočili le, da se uredba pripravlja in da jo bodo predstavili, ko bo sprejeta na vladi.