Domnevne kršitve volilnega molka lahko prijavite na številko 080 21 13. Foto: MMC RTV SLO
Domnevne kršitve volilnega molka lahko prijavite na številko 080 21 13. Foto: MMC RTV SLO

Največ, enajst prijav je bilo iz Gorenjske, devet iz obalno-kraške, sedem pa iz podravske regije. Iz savinjske regije so prejeli šest prijav, iz pomurske štiri, tri pa iz jugovzhodne Slovenije. Dve prijave so prejeli iz osrednjeslovenske regije, eno pa iz zasavske regije, piše na spletni strani notranjega ministrstva.
Osemnajst prijav se nanaša na plakatiranje, devet pa na razdeljevanje letakov. Pet prijav je prispelo zaradi objav v medijih, šest pa s področja interneta in mobilne telefonije. Petkrat je bilo prijavljeno agitiranje.

Precej manj prijav kot v prvem krogu
V prvem krogu županskih volitev so po 19 urah volilnega molka (9. oktobra 2010 do 19. ure) prejeli 55 prijav domnevnih kršitev, vendar tokrat, v drugem krogu, poteka glasovanje samo v 74 občinah. Skupaj je bilo v prvem krogu 120 prijav.

Kot je znano, je bil v 74 slovenskih občinah, kjer kandidati za župana v prvem krogu niso dobili 50 odstotkov glasov, drugi krog volitev. Na ministrstvu za notranje zadeve je delovala dežurna služba, kamor so lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Prijave sprejemajo na telefonski številki 080 21 13.

Kršitve volilnega molka predstavljajo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 120 do 1.200 evrov.