Z današnjo seznanitvijo DZ-ja se je odprla pot predčasnim volitvam, a mora Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka. Foto: DZ/Borut Peršolja
Z današnjo seznanitvijo DZ-ja se je odprla pot predčasnim volitvam, a mora Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka. Foto: DZ/Borut Peršolja

Vebru ni uspelo zbrati dovolj podpisov
Potem ko je predsednik republike konec marca državni zbor obvestil, da po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, se je včeraj iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi to lahko storili tudi poslanci.

A predloga za izvolitev mandatarja niso vložili v nobeni poslanski skupini, pa tudi nepovezanemu poslancu Janku Vebru, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspelo zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov. Tako se je DZ danes brez razprave in glasovanja seznanil s sklepom, da nihče od kvalificiranih predlagateljev - torej poslanske skupine ali desetih poslancev - ni vložil predloga za izvolitev mandatarja.

Zadnji rok se izteče v petek popoldne
Z današnjo seznanitvijo DZ-ja se je odprla pot predčasnim volitvam, a mora Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka, v katerem bi lahko DZ odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata. Rok je začel teči takoj po današnji seznanitvi DZ-ja in se bo torej iztekel v petek popoldne.

Takrat se bodo poslanci, če sklepa o tretjem poskusu iskanja kandidata ne bo, znova sestali na izredni seji ter ugotovili, da kandidata za novega predsednika vlade ni.

O tem bodo obvestili predsednika republike, ki je napovedal, da bo predčasne volitve razpisal v soboto. Kdaj bodo volitve potekale, še ni znano, mogoča datuma pa sta 27. maj in 3. junij.