"Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je dejal premier Miro Cerar. Foto: STA

Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati.

Odstop predsednika vlade Mira Cerarja

"Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po današnji seji vlade dejal vidno razburjeni Cerar.

Spomnil je na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje popolnoma drugačno: "Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU-ju, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir," je naštel.

Ocenil je, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. "To enostavno ne drži," je bil odločen Cerar in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. "Meni je to tuje," je dejal in dodal, da SMC ni uresničil vsega, ker je moral sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke," je sporočil.

Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. Ali bodo volitve, ki sledijo, redne ali izredne, pa bo odločil predsednik republike, ki ga bo Cerar v četrtek podrobneje seznanil z razlogi za odstop.

Cerar je prepričan, da današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru ni dobra za Slovenijo. Drugi tir je po njegovih ocenah ključen projekt za razvoj. "Dokler bom imel možnost, si bom z vso silo prizadeval, da ta projekt izpeljem," je poudaril. Ob tem je izrazil presenečenje, da je vrhovno sodišče v manj kot treh urah po njegovem pričanju izreklo svojo odločitev.

Cerar: Huda sprenevedanja koalicijskih strank glede zdravstvene reforme
V odgovoru na novinarska vprašanja, potem ko je sporočil, da bo odstopil, je poudaril, da je bil SMC ves mandat, še posebej od koalicijskih strank, deležen hudih sprenevedanj glede zdravstvene reforme. "Namesto da bi koalicijska partnerja pri tem pomagala, sta nas pri tem ovirala, kar je tudi dokazljivo," je bil oster. Tako so morali po njegovih navedbah pred dobrim letom na vladi preglasovati koalicijska partnerja, da so lahko sprejeli nekatere ključne reformne zakone in jih poslali v parlament.

V povezavi s posledicami njegove današnje odločitve za uresničevanje arbitražne odločitve o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško je pojasnil, da so na seji vlade sprejeli odločitev glede pisma, ki ga bodo poslali Evropski komisiji. Ob tem so se s posebnim sklepom zavezali, da bo morala slovenska vlada na evropskem sodišču vložiti tožbo zoper Hrvaško v primeru, če odziv komisije ne bo ustrezen in če tudi Hrvaška v prihodnje ne bo opravila svoje dolžnosti.

V povezavi z usodo pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja pa je Cerar dejal, da so bili sindikati z njihove strani "mesece in mesece deležni vse pozornosti", da so na vladni strani med drugim oblikovali dopolnilne predloge, vodili dialog in bili skrajno strpni. "Medtem ko najvišji predstavniki sindikatov žalijo mene in vlado, sem bil vedno potrpežljiv, požiral te žalitve, požiral neresnice," je dejal.

Pred nekaj dnevi je vladna stran po njegovih navedbah sindikatom predstavila "zelo dober predlog", a so ga zavrnili. "Zdaj bodo pa čakali na naslednjo priložnost," je še dodal.

Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati.

Odstop predsednika vlade Mira Cerarja