Nadomestni poslanec je upravičen tudi do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. Foto: MMC RTV SLO
Nadomestni poslanec je upravičen tudi do enoletnega nadomestila za plačo po prenehanju funkcije. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem
Med drugimi se v DZ vrača Cveta Zalokar Oražem (Zares). Foto: MMC RTV SLO

Če bo kandidate podprl tudi parlament, bodo v poslanske klopi sedli Cveta Zalokar Oražem, Anton Anderlič, Andrej Magajna, Alojz Posedel, Silva Črnugelj, Vito Rožej in Miroslav Klun.

Naj spomimo, da zakon o poslancih določa, da poslanec, ki je bil izvoljen za predsednika vlade ali imenovan za ministra, v času, ko opravlja to funkcijo, ne more hkrati opravljati tudi poslanske. V tem primeru ga na poslanskem mestu zamenja kandidat, ki bi bil izvoljen v DZ, če ne bi bil izvoljen prvi poslanec.

Trije nadomestni poslanci iz vrst SD-ja
Iz vrst SD-ja so bili na ministrske funkcije imenovani trije poslanci. Franca Križaniča, ki je postal minister za finance, bo v poslanskih klopeh nadomestil predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna, prometnega ministra Patricka Vlačiča pa predsednik obrtno-podjetniške zbornice Miroslav Klun. Šolskega ministra Igorja Lukšiča bi moral zamenjati Milan M. Cvikl, a je ta postal generalni sekretar vlade, zato ga bo zamenjala nekdanja poslanka Silva Črnugelj.

Za ministre so bili imenovani tudi trije poslanci Zaresa. Namesto Gregorja Golobiča, ki je bil imenovan za ministra za visoko šolstvo, se bo v DZ vrnila Cveta Zalokar Oražem. Kulturno ministro Majdo Širca bo zamenjal kulturni delavec Vito Rožej, gospodarskega ministra Mateja Lahovnika pa Alojz Posedel.

Namesto Kresalove v poslanski klopi Anderlič
Tudi prva dama LDS-a, ki je postala ministrica za notranje zadeve, pušča prazen poslanski sedež. Zasedel naj bi ga direktor uprave Deželne banke Draško Veselinovič, ki pa funkcije ni sprejel. Prav zato se bo v parlament vrnil dolgoletni poslanec Anton Anderlič.

Nadomestni poslanec ima vse obveznosti in pravice poslanca. Če se prvoizvoljeni poslanec vrne v DZ, se mandat nadomestnega poslanca preneha.

M. N.