Franc Bogovič je napovedal tudi spremembe zakona o gozdovih. Foto: MMC RTV SLO
Franc Bogovič je napovedal tudi spremembe zakona o gozdovih. Foto: MMC RTV SLO

Minister za kmetijstvo in okolje je med gostovanjem v MMC-jevi spletni klepetalnici med drugim dejal, da so povezovanje pridelovalcev hrane in novi tržni prijemi v slovenskem kmetijstvu največje prioritete pri njihovem delu.

"Vesel sem, da se slovenski potrošniki iz dneva v dan bolj zavedajo pomena lokalno pridelane hrane, česar se je začela zavedati tudi EU. Danes na nivoju EU ni več govora o viških hrane, ampak o pomenu samooskrbe tako na nivoju EU kot na nivoju države članice. Vesel sem tako povezav na nivoju zadrug, ki morajo svojo vlogo še okrepiti, kakor tudi številnih novih iniciativ v tej smeri," je med drugim dejal o pomenu samooskrbe s hrano.

Celoten klepet, v katerem izveste tudi, kakšen je ministrov odnos do kranjske klobase, si lahko preberete tukaj.

Uporabnike so zanimale tudi podrobnosti napovedanih sprememb zakona o kmetijskih zemljiščih, v katerih je predvideno bistveno zmanjšanje nadomestila za spremembo namembnosti. "V koalicijskem usklajevanju sta dva predloga zakona. Prvi predvideva 80-odstotno znižanje, drugi predlog predvideva popolno ukinitev plačila nadomestila," je pojasnil v klepetu.

Dotaknil se je tudi problematike prašičereje - kot je znano, se slovenski pridelovalci soočajo z dampingom cen tujih (evropskih) pridelovalcev in so se zato znašli povsem na robu preživetja. Bogovič odgovarja, da na ministrstvu pregledujejo nastalo situacijo skupaj s prašičerejci in uradom za varstvo konkurence, "ali je dovolj argumentov, da pripravimo prijavo na EU-komisijo, direktorat za konkurenco, ki tudi sicer pripravlja podroben pogled na tržne razmere na področju prašičereje v Evropi". Ob tem je pojasnil še, da vzporedno pregledujejo tudi razmere na trgu z moko.