MZZ se bo trudil, da bi nove veleposlanike imenovali čim prej, vendar pa je to odvisno tudi od izdaje agremaja druge države, pravi Milan Balažic. Foto: MMC RTV SLO
MZZ se bo trudil, da bi nove veleposlanike imenovali čim prej, vendar pa je to odvisno tudi od izdaje agremaja druge države, pravi Milan Balažic. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski veleposlaniki
Veleposlanikom v Srbiji, Italiji in na Hrvaškem je mandat potekel skoraj hkrati. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve, Milan Balažic, je vlada sprejela predlog za razrešitev veleposlanika v Italiji Andreja Capudra, v Slovenijo pa se vračata tudi veleposlanik na Hrvaškem Milan Orožen Adamič in veleposlanik v Srbiji Miroslav Luci.

Ker vlada še ni imenovala novih veleposlanikov, bodo slovenska predstavništva v teh treh državah začasno vodili odpravniki poslov, ki so po Balažičevih besedah izkušeni diplomati.

Veleposlanikom po veljavnem zakonu mandata ne morejo podaljšati
Balažic je še pojasnil, da je bila na MZZ-ju objavljena "notranja seznanitev za vsa tri mesta" in da "nabor imen" za veleposlaniška mesta obstaja. "Postopek se je začel in se nadaljuje, tudi zato, ker tem trem veleposlanikom po zdaj veljavnem zakonu o zunanjih zadevah ne moremo podaljšati mandata, ker gre v vseh treh primerih za pogodbene veleposlanike," je še razložil.

Uradni govorec MZZ-ja še pravi, da se bo ministrstvo potrudilo, da bi bil postopek končan čim prej, a je to odvisno tudi od druge države. Ob tem še pravi, da se je postopek imenovanja novih veleposlanikov začel po veljavnem zakonu o zunanjih zadevah, vendar pa ga je skladno z zakonodajo mogoče končati po novem.

Balažic je sicer zavrnil očitke, da ministrstvo čaka, da bo sprejet novi zakon o zunanjih zadevah, s katerim se znova odpirajo vrata zunanjim oz. pogodbenim diplomatom. Je pa ob tem napovedal, da bo novi zakon o zunanjih zadevah vlada obravnavala na seji prihodnji četrtek.

Jerovšek: Zaradi sebičnih apetitov trpijo interesi države
Neimenovanje novih veleposlanikov v Rimu, Zagrebu in Beogradu pa je že zmotilo poslanca SDS-a Jožefa Jerovška, ki je na ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja naslovil pisno poslansko vprašanje, v katerem pravi, da bi bilo "normalno, če bi vlada pravočasno poskrbela za imenovanje novih veleposlanikov na mesta, ki so prioritetna pri izvajanju zunanje politike Republike Slovenije". "Ker tega ni storila, je očitno, da zaradi sebičnih kadrovskih apetitov vladnih strank in politikov spet trpijo interesi države."

Opozoril je še, da se je dolgotrajno zasedanje veleposlaniških mest z odpravniki poslov hudo maščevalo v primeru seznanjanja svetovne javnosti o bistvu spora s Hrvaško in z izostankom lobiranja v korist države ob hrvaškem prejudiciranju meje v pogajalskem procesu z EU-jem. Ministra Žbogarja zato Jerovšek sprašuje, "kdo so politični izbranci, zaradi katerih se zanemarjajo vitalni interesi države," in zakaj vlada čaka na sprejem novele zakona o zunanjih zadevah, ki bo omogočil njihovo imenovanje.