Zato podpirajo spodbujanja državljanov k cepljenju. Odgovornost vsakega državljana je, da zaščiti svoje zdravje in življenje ter zdravje svojih bližnjih, so zapisali.

V komisiji menijo, da moramo zaupati strokovnjakom in ustreznim državnim službam, ki dokazujejo, da je cepljenje proti covidu-19 varno in koristno. Prav tako menijo, da mora biti cepljenje brezplačno. Po njihovem mnenju je prav, da imajo državljani pravico do izbire cepiv različnih proizvajalcev. "Odločitev za cepljenje je seveda svobodna, vendar ne poljubna, saj človeka k temu zavezuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih. Nihče nima pravice v imenu svoje svobode ogrožati življenja svojih bližnjih," so zapisali.

Ob tem izražajo zdravstvenim delavcem in vsem drugim priznanje in zahvalo za prizadevanje, da se cepi čim večji delež populacije in tako zmanjšata število okužb ter posledična obremenjenost zdravstvenega sistema.

Glede protestov proti obveznosti pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za določene dejavnosti v komisiji poudarjajo, da imajo vsi državljani pravico do svobodnega izražanja mnenj in da zaradi svojega mnenja, zdravstvenega stanja oziroma (ne)cepljenja ne sme biti nihče diskriminiran. Hkrati pa menijo, da lahko državljani izražajo stališča na spoštljiv in miren način ter da osebna stališča ne smejo biti razlog za vzpostavljanje nezdravih napetosti in izključevanja znotraj družin in družbe.

V Katoliški cerkvi so se ob cepljenju proti covidu-19 in državnih ukrepih izoblikovala različna stališča, posebej do vladnega odloka, ki samo vernikom s pogojem PCT omogoča udeležbo pri verskih obredih. "Ob tem v komisiji najprej spodbujamo vse katoličane, naj se cepijo in se na ta način zaščitijo pred okužbo oz. morebitnim težjim potekom covida-19 ter smrtjo," so zapisali.

Člani komisije spodbujajo tudi vse katoličane, da v razpravah o smiselnosti državnih ukrepov in cepljenju "ohranijo enotnost naše katoliške skupnosti, edinost s papežem in slovenskimi škofi ter se ne prepustijo neargumentiranim stališčem in izključevanju". To še posebej velja za vse skupine in duhovna gibanja, ki naj svojim članom omogočijo celostno informiranje o epidemiji, državnih ukrepih in smiselnosti cepljenja, so poudarili.