Koordinator stranke Levica Luka Mesec. Foto: BoBo
Koordinator stranke Levica Luka Mesec. Foto: BoBo
Peterica strank, zbranih okoli LMŠ-ja, zdaj stavi na Levico. Bo usklajevanje uspešno? Foto: BoBo
Levica si želi pogajanj pod enakimi pogoji kot NSi
Stranke okoli LMŠja stavijo na Levico

Mesec meni, da je trenutna koalicijska pogodba slaba, saj vsebuje številne "škodljive ukrepe", med njimi je Mesec naštel davčne olajšave za bogate in spodbujanje privatizacije zdravstva in šolstva. Mesec pričakuje, da bodo zdaj pogovori z Levico stekli tudi na vsebinski ravni, saj "smo do zdaj imeli le dva sestanka, brez vsebinskih pogovorov".

Na vprašanje, ali bodo vztrajali pri svojih zahtevah, je Mesec dejal, da v Levici niso postavljali nobenih ultimatov, "se bomo pa v pogajanjih držali našega programa, ki je znan". Pri tem je poudaril ohranitev javnega zdravstva in šolstva, spremembo v zunanji politiki in okoljsko politiko, ki se ne podreja interesom industrije. Zato Mesec pričakuje, da bo plod pogajanj z Levico koalicijska pogodba, ki bo v ospredje postavila blaginjo za "vse".

Levica bi se pogajala pod enakimi pogoji kot NSi
O programskih izhodiščih za morebitna pogajanja razpravlja izvršni odbor Levice. Sicer Levica še ni dobila neposrednega vabila k pogajanjem, a Mesec pričakuje, da se bo, glede na objave v medijih, to zgodilo v ponedeljek ali torek. Mesec je v Odmevih pojasnil, da so pogajalska izhodišča pripravili že pred dobrim mesecem dni in od takrat čakajo na klic.

Mesec pričakuje, da se bo Levica pogajala pod enakimi pogoji kot NSi, ki mu je bila peterica pogajalcev, tako Mesec, pripravljena tudi veliko popustiti. "Vemo, da se je v imenu NSi-ja pogajal kar direktor zavarovalnice Vzajemna." Na vprašanje glede referenduma o izstopu iz zveze Nato pa je Mesec dejal, da so to točko stranke sredine izkoristile, da bi prikazale, kako nemogoč pogajalski partner je Levica in dodal, da če se jim bo uspelo uskladiti glede dviga minimalne plače in pokojnin, potem članstvo v zvezi Nato ne bo točka, na kateri bi se "koalicija zlomila".

Po odhodu NSi-ja vabilo Levici
Na današnjem srečanju generalnih sekretarjev peterice strank, zbranih okoli LMŠ-ja, so sklenili, da bodo s ciljem oblikovanja vladne koalicije, ki bo imela v državnem zboru večino, nadaljevali pogovore. Zdaj je v igri stranka Levica, so pojasnili po sestanku. Srečanje predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bo predvidoma v torek, na njem pa še ne bo predstavnikov Levice. Z Levico se je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec v preteklih tednih sicer že pogovarjal o sodelovanju, a za skupno mizo predstavniki petih strank in Levice še niso sedeli.

Koalicijsko pogodbo je peterica strank do zdaj usklajevala in v veliki meri tudi uskladila z NSi-jem, ki pa se je v ponedeljek iz pogajanj umaknil, zaradi česar Šarec v DZ-ju nima zadostne podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade. Mesec je ob tem dejal, da se je na koncu izkazalo, da se je NSi pogajal "s figo v žepu".

Tudi po srečanju generalnih sekretarjev so iz LMŠ-ja sporočili, da koalicijsko pogodbo ocenjujejo kot dobro, saj je plod usklajevanj in pogajanj šestih strank. "Kot uspeh vidimo prav to, da je za mizo sedelo šest strank, kar kaže na to, da znamo sodelovati in priti skupaj tako na ključnih področjih kot področjih, kjer so bile možnosti za razhajanja največje," so še navedli.

Levica si želi pogajanj pod enakimi pogoji kot NSi
Stranke okoli LMŠja stavijo na Levico