Foto: BoBo
Foto: BoBo

Brezplačen prevoz z vozili mestnega prometa LPP-ja in Marproma bo veljal od 1. oktobra 2021 dalje.

Kako do vozovnice?

Vsem upokojenci, invalidom, imetniki evropske kartice ugodnosti za invalide, vojnim veteranom in starejšim od 65 let, ki že imajo kartico IJPP (rdeča kartica) in vozovnico za Slovenijo, se bo nova vozovnica za mestni promet samodejno zapisala na kartico ob prvi vožnji.

Vsi upravičenci do vozovnice, ki je še nimajo, lahko na enem od prodajnim mest oddajo vlogo za brezplačno vozovnico. Na podlagi vlog, ki bodo oddane od četrtka, 30. septembra 2021, dalje, bodo dobili kartico in vozovnici za območje Slovenije in za mestni prevoz.

Vsi imetniki zelene imenske kartice Urbana, na kateri imajo tudi druge pravice (npr. kartico za knjižnico) lahko obdržijo to kartico. Za uveljavitev pravice do brezplačne vozovnice za mestni promet morajo obiskati prodajno mesto LPP-ja, oddati vlogo in tam jim bodo kartico nadgradili in nanjo zapisali obe vozovnici.

Državni zbor je sicer že konec leta 2019 z zakonom določil, da so starejši od 65 let, upokojenci, invalidi in vojni veterani upravičeni do brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa.

V zakon tega niso zapisali

Pred dnevi je zakonodajno pot v parlamentu končal predlog novele, ki ga je vložila stranka SAB, da bi v zakon izrecno zapisali tudi brezplačni mestni potniški promet. A so ga člani odbora DZ-ja za infrastrukturo zavrnili, saj po zagotovilih vlade že dosedanja ureditev daje zadostno pravno podlago za takšno ureditev.

"Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi novele, ki je bila sprejeta junija, pripravilo rešitev, da bodo imeli od 1. oktobra brezplačni javni prevoz v mestnem linijskem prometu v Ljubljani in Mariboru, kjer je to organizirano kot obvezna gospodarska javna služba," je tedaj napovedal državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok.

Alenka Bratušek (SAB) je vseeno menila, da je treba financiranje brezplačnih prevozov za upokojence urediti sistemsko. Zdaj se namreč po njenih besedah upokojenci delijo na prvo- in drugorazredne – prvi se lahko po celi Sloveniji vozijo zastonj, drugi pa morajo prevoz v mestnem prometu še vedno plačevati.