Protestniki so se zbrali na Prešernovem trgu v Ljubljani, od koder so krenili proti Navju, s seboj pa so vodili podobe slovenskih politikov. Foto: BoBo
Protestniki so se zbrali na Prešernovem trgu v Ljubljani, od koder so krenili proti Navju, s seboj pa so vodili podobe slovenskih politikov. Foto: BoBo

V Izoli je nekaj deset ljudi na ulico spodbudila zadnja afera ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, ki ji je občina Izola plačala dve sobi v hotelu.

Protestniki v Izoli. Foto: Radio Slovenija/Tjaša Škamperle
Protestniki v Izoli. Foto: Radio Slovenija/Tjaša Škamperle

"Dovolj korupcije", "Odstop župana Danila Markočiča", "Za neodvisne medije" so bili napisi na transparentih protestnikov, je poročala dopisnice TV Slovenija Sandra Boršič. "Naključij je preveč," so dejali protestniki in spomnili tudi na županove posle z oljkami, ki sta jih kupila investitorja, ki sta hkrati od občine kupila tudi zazidljivo zemljišče.

Poskus fizičnega obračuna z Galetom

V Izolo je prišel tudi žvižgač z zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je skupaj z drugimi protestiral proti korupciji. Po poročanju radijske novinarke Tjaše Škamperle je povedal, da bo prišel v vsako občino, kjer se bo zgodila korupcija.

Gale je sicer prav danes podal ovadbo zoper vršilca dolžnosti direktorja zavoda za blagovne rezerve Tomija Rumpa in zoper ministra Zdravka Počivalška.

V Ljubljani tokrat v središču zahtev boljša oskrba okuženih starostnikov

Hkrati so se protestniki zbrali tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani na 16. protestnem shodu. Osrednje geslo je bilo tokrat: "Smrt kontejnerjem, starost naj živi!" Protestniki so prepričani, da vladna rešitev o premestitvi starostnikov, okuženih z novim koronavirusom, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja, v mobilne bivalne enote ni sprejemljiva.

Nagovorila jih je Biserka Marolt Meden iz združenja za dostojno starost Srebrna nit: "Ne želimo zadnjih dni preživeti v zabojnikih, ki jim rečejo mobilne enote. Domovi ne morejo biti najcenejše negovalne bolnišnice." Zavzela se je za sistemski nadzor nad zdravljenjem okuženih in s covidom-19 umrlih oskrbovancev domov. Ob tem je poudarila, da ima prepoved obiskov in socialna izolacija lahko hujše posledice kot novi koronavirus. Zahtevala je vzpostavitev varuha starejših in ministrstva za starejše.

POLICIJA O SHODU V LJUBLJANI

Po podatkih policije se je na Prešernovem trgu zbralo okoli 1500 protestnikov, 50 pa jih je bilo na Trgu republike. Dogodek je potekal mirno, so pa policisti za promet zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti. Pri varovanju shoda so trenutno ugotovili kršitev zakona o javnih zbiranjih ter kršitev 17. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, izvedli so 10 postopkov ugotavljanja identitete.

Protestniki so nato med pohodom po ljubljanskih ulicah opozarjali na nestrinjanje z določenimi vladnimi ukrepi. Med spremljevalnim programom so aktivisti nastopili z maskami najvidnejših predstavnikov trenutne oblasti, ki so jih na poti prikazali na njihovih počitniških destinacijah, nato pa odpeljali v karanteno v kontejnerski terminal za Gospodarskim razstaviščem.

Kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec so tako pripeljali iz Saint Tropeza, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška iz Term Olimje. Premier Janez Janša in Matej Tonin sta se zaplezala na Triglavu, kulturni minister Vasko Simoniti je dopustoval ob Savi, vladni govorec Jelko Kacin in prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta uživala na hrvaški obali, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak in okoljski minister Andrej Vizjak pa sta namakala noge v Balatonu na Madžarskem.

Ko so papirnate funkcionarje pospremili v zabojnik, so prebrali pismo, ki so ga spisali stanovalci enega od domov za starejše. V njem so potožili zaradi pomanjkanja socialnih stikov in opozorili, da je pravica do zdravljenja ustavna pravica, zato so še enkrat ponovili, da si tudi starejši zaslužijo zdravljenje v bolnišnici, ne v mobilnih enotah pred domovi.

Za starostnike je treba poskrbeti, ne pa jih trpati v zabojnike, so prepričani protestniki. Foto: BoBo
Za starostnike je treba poskrbeti, ne pa jih trpati v zabojnike, so prepričani protestniki. Foto: BoBo

Obvestilo uredništva:

Pretekli teden je TV Slovenija s protestov v Izoli poročala, da je na dogodku prišlo do izgreda; tarča napada so bili Ivan Gale in televizijska ter radijska ekipa naše hiše. Novinarki Regionalnega RTV-centra Koper sta izgrednika prijavili policiji, preiskava še poteka. Po razjasnitvi okoliščin pa je jasno, da je v napadu sodeloval en sam udeleženec, in ne skupina protestnikov, oblečenih v majice z napisom: Podpiramo vlado Janeza Janše. Protestniki, med njimi tudi Leopold Žlogar, podpredsednik izolskega območnega odbora stranke SDS-a, so podporo vladi izražali mirno in niso ogrozili dela novinarskih ekip. (Odmevi, 14. 8. 2020)