Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Foto: BoBo
Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Foto: BoBo

Pešci so pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne, na primer zaradi megle ali dežja, pa tudi svetli del dneva je krajši. Zlasti starejši pešci so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi lastnih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, opozarjajo na policiji.

Policija zato pešcem svetuje, kako sami prispevajo k varnejši udeležbi v prometu. "Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise, prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih, kjer ti obstajajo, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. In poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu," navajajo policisti.

Opozorila voznikom
Policisti ob tem voznike opominjajo, naj imajo v zavesti, da so na cestah tudi pešci, jim odstopijo prednost in hitrost prilagodijo razmeram ter dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. "Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, na primer pred šolami, v naseljih, vozite še posebej previdno. Zunaj naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču," svetujejo.