Od načrtovanih 135 oklepnikov Patria jih je v Slovenijo prišlo le 30. Foto: BoBo
Od načrtovanih 135 oklepnikov Patria jih je v Slovenijo prišlo le 30. Foto: BoBo

Kot je znano, je ministrstvo za obrambo ta teden sporazumno prekinilo pogodbo s podjetjema Rotis in Patria, po kateri naj bi Slovenija kupila 135 osemkolesnih oklepnikov. Od tega bi Slovenija samo letos morala prevzeti 86 oklepnikov, prevzela pa jih je le 30, novih, po prekinitvi pogodbe, ne bo več prevzemala.

V stranki Pozitivna Slovenija so opozorili, da Slovenija zgolj s tridesetimi oklepniki ne bo mogla oblikovati srednje bojne bataljonske skupine za sodelovanje pri dejavnostih Nata. Za srednjo bojno bataljonsko skupino, ki naj bi bila del slovenske zaveze Natu, bi po neuradnih podatkih Slovenija potrebovala najmanj 56 oklepnikov.

V Natu javno ne razkrivajo zavez, ki jih sklenejo s posameznimi članicami, tako tudi niso komentirali odločitve Slovenije o prekinitvi pogodbe s Patrio. So pa sporočili, da se nameravajo o posledicah prekinitve pogovoriti s slovenskimi oblastmi.

Minister za obrambo Aleš Hojs je na pomisleke o neizpolnjevanju zaveze do Nata dejal, da se slovenski in Natovi strokovnjaki dogovarjajo o zahtevah, ki jih bo morala izpolniti Slovenija, pri čemer bodo cilje prilagodili finančnim težavam posamenih držav članic zveze. Hojs je dejal tudi, da mora Slovenija zaveze izpolniti do leta 2020, torej ima še osem let časa za oblikovanje srednje bojne bataljonske skupine.

Erjavec: Hojs je ravnal prav
Zunanji minister Karl Erjavec, ki je bil v času sklenitve pogodbe vodja obrambnega resorja, je dejal, da je Hojs ravnal prav, ko je dosegel sporazumno prekinitev pogodbe s Patrio. Erjavec je dejal, da pogodba s Patrio večkrat ni bila spoštovana, poudaril pa je tudi, da je bila Slovenija ob podpisu pogodbe v drugačnem, bistevno boljšem gospodarskem položaju kot sedaj.

L. L., B. V.