Abril y Castello je član škofovske kongregacije, ki je odločala o usodi nadškofa Urana. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Abril y Castello je član škofovske kongregacije, ki je odločala o usodi nadškofa Urana. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
V nemilosti tudi nekdanji nuncij?

Zamenjavo bi lahko povezali tudi z ukrepi Vatikana zoper Katoliško cerkev v Sloveniji, čeprav to ni nujno, je voditelju TV Dnevnika Dejanu Ladiki dejal dopisnik Dela iz Rima Tone Hočevar.

Abril y Castello je bil papeški nuncij v Sloveniji osem let in je kot cerkveni kadrovik zelo vplival na stanje v Sloveniji, je prepričan Hočevar. Poleg tega pa sta tako Abril y Castello kot slovenski kardinal Franc Rode člana kongregacije škofov, ki je "odstavila in kaznovala nadškofa Urana", je dodal.

Uran le vrh ledene gore
Na vprašanje, ali je Vatikan odločen očistiti slovensko Katoliško cerkev, je Hočevar dejal, da se čistka dogaja predvsem v Rimu, in dodal, da se čistke v Ljubljani še niso niti začele. "To, kar se dogaja z gospodom Uranom, je vrh ledene gore," je prepričan Hočevar, saj bo Vatikan, čeprav je odločen, da denarja ne bo dal, "hotel razčistiti, kaj je bilo z denarnimi zadevami, kam so izginile stotine milijonov evrov, kdo je kriv ...".

Išče se mlad sposoben duhovnik za škofa v Sloveniji?
Hočevar še dodaja, da naj bi Vatikan po neuradnih informacijah iskal "mladega, sposobnega katoliškega duhovnika, ki bi ga naredili za škofa v Sloveniji". Na tem področju naj bi se namreč pripravljale še večje menjave.

V nemilosti tudi nekdanji nuncij?