Opozicija je mnenja, da bi morala nova vlada zmanjšati število ministrstev in ne obratno. Foto: UKOM
Opozicija je mnenja, da bi morala nova vlada zmanjšati število ministrstev in ne obratno. Foto: UKOM
Sestavljanje koalicije obtežuje komisarsko mesto

Na novo bosta ustanovljeni ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor. Zadnje bo razbremenilo dosedanje ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki se bo preoblikovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dosedanje ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa se bo preoblikovalo v ministrstvo za infrastrukturo.

Sicer pa novela zakona o vladi, ki jo je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisano vodjo poslanske skupine SMC-ja Simono Kustec Lipicer, dopušča imenovanje še dodatnih dveh ministrov brez resorja. Po mnenju Kustec Lipicerjeve novela omogoča večjo učinkovitost dela vlade.

V opoziciji pa so bili kritični do razširitve števila ministrstev. Tako je Vinko Gorenak (SDS) prepričan, da bi morala koalicija ravnati prav nasprotno in število ministrstev zmanjševati ter tako dajati zgled državljanom, da je treba varčevati. Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec pa meni, da več ministrstev še ne zagotavlja boljšega dela vlade.

Poslanec ZL-ja Franc Trček pa se je obregnil ob število ministrstev brez listnice, ki jih je imenoval "potovalna ministrstva." Ni se pa strinjal s poslanci SDS-a, ki so izpostavljali stroške novih ministrstev, pri čemer jih je opomnil na stroške referenduma o arhivih. Trček bi prav tako predlagal manjše število ministrstev in spremembo njihovih imen.

Odbor je novelo sprejel z 10 glasovi za in petimi proti. Državni zbor bo o predlogu novele odločal na četrtkovi plenarni seji.

Sestavljanje koalicije obtežuje komisarsko mesto