Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je ob predstavitvi dejal, da je strategija največ sprememb doživela v opisu mednarodnega okolja. Člani OZP-ja iz vrst opozicije spremembam niso bili naklonjeni. Foto: Matej Grah/DZ
Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je ob predstavitvi dejal, da je strategija največ sprememb doživela v opisu mednarodnega okolja. Člani OZP-ja iz vrst opozicije spremembam niso bili naklonjeni. Foto: Matej Grah/DZ

Zunanjepolitični odbor državnega zbora (OZP) se je seznanil s posodobljeno strategijo slovenske zunanje politike. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je dejal, da ne gre za nov dokument in da še vedno ostaja veljavna deklaracija o zunanji politiki Slovenije iz leta 2015, za katero na MZZ-ju ocenjujejo, da za zdaj ni potrebna sprememb. Po njegovih besedah zunanjepolitični koncept ostaja enak in ustrezen, so pa bili zaradi sprememb v mednarodnem okolju potrebni "določeni nekoliko drugačni poudarki", ki so zajeti v prenovljeni zunanjepolitični strategiji.

Državni sekretar Dovžan je pojasnil, da je bila poleg sprememb opisa mednarodnega okolja dodatna pozornost usmerjena "nedržavnim deležnikom, prizadevanjem za svoboden in odprti internet, kibernetski varnosti in hibridnim grožnjam, sklepanjem mednarodnih, trgovinskih sporazumov, podnebnim spremembam ter zelenemu in digitalnemu prehodu". Krepi se tudi poudarek na vlogi Evropske unije kot osrednjega, političnega, gospodarskega, pravnega in vrednostnega okolja za slovensko državo.

Dokument po njegovih besedah tudi upošteva razmere po brexitu, opredeljuje nadaljnjo zavezanost politiki širitvi EU-ja in opredeljuje smernice sodelovanja z Rusijo v spremenjenih razmerah. Kot je še dejal, bo prenovljena zunanjepolitična strategija koristen priročnik ne samo za delovanje MZZ-ja in slovenske diplomacije, ampak tudi drugih ministrstev in za poslance. "Smiselno je, da ta dokument dobi podporo in da bo s pridom služil za potrebe vseh nas," je še dejal Dovžan.

Med krajšo razpravo o spremenjeni zunanjepolitični strategiji Slovenije so bili člani OZP-ja iz vrst opozicije kritični do nekaterih predvidenih sprememb, zlasti tega, da v besedilu ni več opredeljeno, da je Slovenija del jedrne Evropske unije. Opozorili so tudi na pomanjkanje širše razprave o ključnih ciljih slovenske zunanje politike.

Branislav Rajić (SAB) je poudaril pomen opredelitve mesta Slovenije v jedru EU-ja ter načela vladavine prava. Dejal je, da stranka SAB prenovljene strategije v sedanji obliki ne podpira, je pa pripravljena prispevati sugestije.

Tudi Nik Prebil iz LMŠ-ja je opozoril na vprašanje vladavine prava in menil, da bi Slovenija morala v mednarodnem prostoru delovati bolj premišljeno in imeti ciljno usmerjeno zunanjo politiko ob pomoči okrepljene tako gospodarske, kulturne in znanstvene diplomacije. Tudi njegova strankarska kolegica Lidija Divjak Mirnik je menila, da "ni dobro, da se Slovenija odmika od jedrnih držav EU-ja".

Matjaž Nemec (SD) je poudaril, da je posodobljena strategija "dopolnilo" k deklaraciji o zunanji politiki Slovenije, ki je bila leta 2015 sprejeta z dvotretjinsko večino, pri sami prenovi zunanjepolitične strategije pa opozicijske stranke vanjo niso bile vključene. Poslanec Nemec je kasneje v izjavi za medije še dodatno dejal, da spremenjena strategija ustrezno ne naslavlja izzivov prihodnosti ter da gre za ideološki dokument, ki po njegovi oceni ne odraža sprememb v mednarodnem prostoru, ampak odraža predvsem premike na notranjepolitičnem prostoru.

Vlada vnaša v ta dokument "ideologijo primerjav med komunizmom in nacifašizmom" in "dela razkol v različnih pogledih", kar je za tak dokument nespremenljivo. V prenovljeni strategiji je po besedah Nemca "jasno izražena ambicija vladajoče stranke (SDS), da se v slovenskih dokumentih odraža tudi njihova ideologija in njihov pogled na svet, kar je po moji oceni nesprejemljivo".

Podobno je menil tudi poslanec Prebil in opozoril na zavezo članic EU, da je pravo EU nad nacionalnim pravom članic. Dodal je, da bi morala biti zunanja politika stvar dialoga, pogovora, spoštovanja in ključnih temeljnih vrednost. Izrazil je bojazen, da "bo vlada sedaj to izkoristila za približevanje in dajanje uslug državam, ki se od teh vrednot odmikajo".

V novi strategiji zunanje politike Slovenija ni več del jedrne Evrope

Predsednica OZP Monika Gregorič (Konkretno), sicer članica strateškega sveta za prenovo zunanjepolitične strategije, pa je v izjavi za medije kasneje izpostavila, da gre za vladni dokument, in se zahvalila vladi, da se je odločila dokument predstaviti tudi pred OZP. Osvežen dokument predvsem v smislu zunanjih okoliščin mednarodne skupnosti je po njeni oceni "zelo kvaliteten" in "odgovarja na vse aktualne izzive in dogajanja v mednarodni skupnosti".

V imenu vladajoče koalicije se je oglasil samo Jožef Horvat (NSi), ki je menil, da je vlada poslance temeljito seznanila s prenovljeno strategijo in da gre za vladni dokument, ki ga sprejema vlada, poslanci sami pa imajo nosilno vlogo pri oblikovanju stališč do vseh zunanjepolitičnih vprašanj. Pozdravil je spremembe v strategiji in ocenil, da prenovljena strategija ostaja znotraj temeljnega, vrednostnega, političnega in varnostnega okvira, kar je članstvo Slovenije v EU-ju in Natu.

Na seji OZP-ja je državni sekretar na MZZ-ju tudi napovedal odprtje slovenskega veleposlaništva v Podsaharski Afriki in Aziji ter ponovno odprtje tistih veleposlaništev, ki so bila zaradi finančnih razlogov zaprta, vendar drugih podrobnosti ni navedel. Napovedal je tudi obisk zunanjega ministra v Indiji, vendar točnega datuma ni navedel.

Po obravnavi prenovljene strategije je odbor zaradi začetka izredne plenarne seje DZ-ja obravnavo drugih točk dnevnega reda prekinil. Seja OZP-ja se bo nadaljevala predvidoma danes zvečer ali v četrtek.