Jakob Presečnik (SLS) zavrača možnost referenduma o pokrajinah in pričakuje podporo koalicije. Foto: RTV SLO
Jakob Presečnik (SLS) zavrača možnost referenduma o pokrajinah in pričakuje podporo koalicije. Foto: RTV SLO
120 slovenskih občin poziva k podpori zakonov, strankarska nesoglasja pa se lahko zgladijo pozneje. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil poslanec Kokalj, Slovenija "glede na svojo konstitucijo" pokrajin sploh ne potrebuje. Zato se Jakob Presečnik iz SLS-a, ki bo v celoti podprl sveženj pokrajinske zakonodaje, sprašuje, ali je NSi sploh še v koaliciji. Kolaj pa je prepričan, da bi ustanovitev pokrajin poslabšala življene ljudi na njihovi "periferiji" in dodal, da je to njegovo osebno mnenje in ne stališče NSi-ja.

Presečnik: Kdor je proti, je za centralizacijo
Presečnik je dejal, da tisti, ki nasprotujejo pokrajinam, zagovarjajo centralizacijo Slovenije. Izrazil je začudenje nad ravnanjem opozicije, ki predlaga referendum, saj naj bi imeli dovolj možnosti za alternativne predloge. "Referendum bi bil blamaža oz. manipulacija," meni Presečnik, v tem primeru pa pokrajin v tem mandatu ne bo.

Jakob Presečnik je prepričan, da gre za dobro pripravljene in usklajevane zakone, Kristjan Jarc (SLS) pa je dodal, da "levici v Sloveniji regionalizacija ne paše", kar naj bi potrjevali 15 let trajajoči pogovori o regionalizaciji.

Občine pokrajinsko zakonodajo podpirajo
Tudi Združenje slovenskih občin, v katerega jih je vključenih 120, poziva k podpori zakonodaje, saj bi jo lahko v tistih segmentih, kjer se pogledi strank razlikujejo, znotraj parlamentarne razprave dodelali pozneje. Menijo, da bi uvedba pokrajin pomenila preskok k hitrejšemu razvoju države.