Vstop prebežnikov v Slovenijo zdaj poteka urejeno in dogovorjeno z vlaki prek Dobove. Pri izhodu pa ostajajo zastoji in čakanje v Šentilju, kjer več tisoč prebežnikov čaka na vstop v Avstrijo. Foto: BoBo
Vstop prebežnikov v Slovenijo zdaj poteka urejeno in dogovorjeno z vlaki prek Dobove. Pri izhodu pa ostajajo zastoji in čakanje v Šentilju, kjer več tisoč prebežnikov čaka na vstop v Avstrijo. Foto: BoBo
false
Rdeči noski v Šentilju. Foto: BoBo
Danes v Slovenijo vstopilo več kot 6.500 prebežnikov

V četrtek je v Slovenijo vstopilo najmanj prebežnikov do zdaj - 5.341, medtem ko je policija v petek do 18. ure popisala 5.409 prebežnikov. Prek edine vstopne točke za prebežnike iz Hrvaške je v Dobovo čez dan pripeljalo pet vlakov, zadnji, šesti, z nekaj več kot tisoč prebežniki pa je prišel nekaj po 20. uri.

V Sloveniji "le" 3.700 prebežnikov
V Slovenijo je od 16. oktobra 2015 do 30. oktobra do 18. ure vstopilo 108.153 prebežnikov, je sporočila slovenska policija. V sprejemnem centru Dobova je bilo ob 18. uri 1.300 ljudi, v namestitvenih centrih Šentilj in Gornja Radgona pa skupno 2.396 ljudi, preostali sprejemni in namestitveni centri po državi so prazni.

Sočasno je od 20. oktobra do petka Slovenijo dogovorjeno z Avstrijo zapustilo 91.040 prebežnikov. Ob tem policija znova poudarja, da se številke med prihodi in odhodi ne morejo neposredno primerjati, ker so odhode začeli dokumentirati štiri dni pozneje, sočasno pa je več skupin prebežnikov prešlo mejo v Šentilju brez dogovora in nadzorstva policije.

Na Obrežje na popis, potem pa nazaj v Dobovo
V Dobovo, ki je zdaj edina vstopna točka za prebežnike, so ponoči pripeljali trije vlaki z okoli 3.000 prebežniki, dopoldne ob 10.30 je prišlo še okoli tisoč prebežnikov, naslednji vlak je prišel okoli 16. ure, zadnji pa zvečer ob 20. uri. Iz Dobove so trije vlaki odpeljali proti Šentilju, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Petišovce, na Vrhniko in v Logatec, od tam pa naprej proti avstrijski meji.


V Šentilju manj kot tisoč prebežnikov
Ponoči avstrijski varnostni organi niso sprejemali novih prebežnikov, nato pa so med 7. in 14. uro sprejeli 3.000 prebežnikov iz nastanitvenega centra v Šentilju. V večernih urah je bilo v sprejemnem centru v Špilju na avstrijskem Štajerskem nekaj manj kot 1.500 beguncev, so pa oblasti obenem že začele v državo spuščati približno 950 beguncev, ki čakali na vstop tik pred mejo. Iz nastanitvenega centra v Šentilju naj bi bilo sicer na poti proti Avstriji še okoli 500 ljudi, je sporočila avstrijska policija.

Danes v Slovenijo vstopilo več kot 6.500 prebežnikov