Dobova je glavna železniška vstopna točka za prebežnike. Foto: BoBo
Dobova je glavna železniška vstopna točka za prebežnike. Foto: BoBo
Koalicija razmišlja tudi o ograji
Streznitev pri obvladovanju prebežniškega toka?

Preizkusni vlak je popoldne ob 16.10 na železniško postajo v Dobovo pripeljal približno 1.100 prebežnikov, ki so izstopali v prostore za sprejem, kjer so jim ponudili hrano in pijačo. V teh prostorih že imajo vso potrebno opremo za identifikacijo, popis in osnovno medicinsko oskrbo. Po končanem postopku bo slovenski vlak prebežnike odpeljal v nastanitveni center v Šentilju.

Vodja novomeške policijske uprave Anton Štubljar je opozoril, da so se o novem načinu sprejemanja prebežnikov s hrvaškimi kolegi začeli dogovarjati v ponedeljek. Slovenski policisti so namreč zaradi številčnega begunskega vala že močno izčrpani. Glede na to, da se bližajo hladni dnevi in zima, pa morajo misliti tudi na prebežnike.

Slovenske zmogljivosti ob meji tudi niso ustrezne in ne zmorejo tolikšnega navala kot v zadnjih dneh, je povedal vodja novomeške policijske uprave in kot idealno rešitev navedel prihod prebežnikov z vlaki neposredno na dobovsko železniško postajo, kjer jih bodo ustrezno oskrbeli, popisali in odpeljali do zbirnih centrov po državi.

Sodelovanje s Hrvati boljše
Današnji prvi vlak je bil sicer v določenem pogledu poskusni. Ugotovitve - merili so tudi čas - bodo posredovali nadrejenim. Štubljar je še dodal, da se je dogovarjanje s hrvaško stranjo popravilo, sicer pa gre pri novem načinu za predlog slovenske policije. Hrvaška ga je sprejela, s skupnimi močmi pa naj bi našli prave rešitve, je še povedal.

Po podatkih notranjega ministrstva je danes do 12. ure v Slovenijo vstopilo 5.806 prebežnikov, v drugem množičnem prihodu prebežnikov pa skupaj že 86.484. Iz Slovenije je skupaj izstopilo 59.207 prebežnikov.

Koalicija razmišlja tudi o ograji
Streznitev pri obvladovanju prebežniškega toka?