Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na popoldanski novinarski konferenci vlade predstavila delo inšpektorata med 19. in 25. oktobrom.

Če ste med 21. in 6. uro zunaj v skupini več kot šestih ljudi in pri tem ne nosite maske, so to tri kršitve in posledično tri globe v skupnem znesku 1200 evrov. Če ste poleg tega še zunaj regije oziroma zdaj zunaj občine stalnega bivališča, znese to še dodatnih 400 evrov. Neupravičeni nočni izleti nas torej v tem času lahko zelo drago stanejo.

Potza

"Skupno število opravljenih nadzorov vladnih odlokov, izdanih v povezavi s covidom-19, je bilo 1420, izrečenih pa je bilo 141 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 68.400 evrov, od tega na področju gostinske in trgovinske dejavnosti za 16.800 evrov, na področju prireditev 8800 evrov, v povezavi z nespoštovanjem izrečenih odločb o odrejeni karanteni za 6000 evrov, največ pa na zunanjih površinah, in sicer v skupni vrednosti 36.800 evrov."

Inšpektorat v sodelovanju s policijo med 21. in 6. uro nadzira tudi ukrep omejitve gibanja. "Ugotavljamo, da je omejitev v splošnem spoštovana," je dejala. V prvem tednu je bilo opravljenih 17 nadzorov po več lokacijah v Sloveniji. Prvo noč je bilo v Ljubljani opozorjenih 10 ljudi, od tega dva tuja državljana, ki z odlokom nista bila seznanjena. V Mariboru pa so se prvo noč na Trgu Svobode zbrali skupina protestnikov n nekaj opazovalcev. Opazovalci so se po opozorilu inšpektorja razšli in ukrepanje ni bilo potrebno, zoper enega človeka pa je bil uveden prekrškovni postopek. Skupaj je bilo v prvem tednu od uveljavitve odloka o začasni omejitvi gibanja v nočnem času izdanih 19 prekrškovnih sankcij. Globa po zakonu o nalezljivih boleznih znaša od 400 do 4000 evrov za vsako posamezno kršitev.

Statistika opravljenih inšpekcijskih nadzorov med 19. in 25. oktobrom. Foto: MMC RTV SLO
Statistika opravljenih inšpekcijskih nadzorov med 19. in 25. oktobrom. Foto: MMC RTV SLO

Pozivam vse, da ne razmišljamo v smeri, da moramo maske nositi zaradi inšpektorjev, zaradi vlade ali zaradi policije, temveč zato, da poleg sebe ščitimo tudi druge, predvsem osebe, ki spadajo v najranljivejše skupine. Nenošenje mask v trenutni epidemiološki situaciji ne more biti znak uporništva, temveč je lahko izključno znak ignorance do sočloveka. In če kdaj, potem je zdaj čas, da egoizem pospravimo v predal.

Potza

Pri nadzoru obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah je bilo opravljenih več kot 700 nadzorov, izdanih pa 12 opozoril in 20 upravnih odločb. Inšpektorji v teh primerih ukrepajo s tako imenovanimi ureditvenimi odločbami z namenom čimprejšnje namestitve. Z njo se poleg podrobnosti namestitve določi tudi rok, do katerega je treba ugotovljene neskladnosti odpraviti, predpisana globa za neupoštevanje pa je 1500 evrov za pravno osebo oziroma 500 evrov za samostojnega podjetnika posameznika.

Od 1. septembra je zdravstveni inšpektorat prejel 1222 prijav, od tega največ na področjih gostinstva, kršenja odrejene karantene, nošenja maske na javnih površinah in v živilskih prodajalnah.

Potza je poudarila, da bo odslej nadzornikov, ki spremljajo spoštovanje protikoronskih ukrepov, precej več. S petim protikoronskim zakonom se je namreč razširil nabor organov, ki nadzirajo in tudi kaznujejo nespoštovanje omenjenih aktov. Na primer: uprava za varno hrano bo nadzirala gostinske dejavnosti, inšpektorat za infrastrukturo potniški promet in tako naprej "smiselno po področjih".

Epidemijo pospešujejo zasebne zabave

Kaj so zelene površine?

Inšpektorat je prejel veliko vprašanj, kaj je zelena površina in ali je treba maske na prostem nositi, če na razdalji treh metrov ni nikogar. "Če suhoparno povzamem po uredbi o prostorskem redu, so v tej uredbi zelene površine definirane kot vse površine, ki izkazujejo določeno mero naravnosti, in to ne glede na lastnino, funkcijo in lego v prostoru. To torej niso pločniki in ceste. Iz povedanega tako sledi, da je masko na prostem treba nositi povsod razen na zelenih površinah in pri rekreaciji. Za rekreacijo recimo lahko štejemo tudi sprehod, vendar ne po mestnem središču, kar nam nekako pove tudi zdrava pamet."

Policija izrekla 245 opozoril, izdala 118 plačilnih nalogov

Tomaž Pečjak. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Pečjak. Foto: MMC RTV SLO

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je navedel nekaj številk glede ukrepanja policije po torkovi uveljavitvi prepovedi gibanja med občinami.

Kot je dejal, je policija glede izvajanja določb vladnih odlokov opravila nadzor v 4342 krajih. V 71 primerih so kršitve odlokov prijavili občani, sama policija pa je ugotovila 288 kršitev.

Izrekli so 245 opozoril, izdali 118 plačilnih nalogov, v osmih primerih kršitev iz drugih pristojnosti pa so obvestili zdravstveni inšpektorat.

Od začetka marca pa so občani sami prijavili več kot 3000 kršitev, policija pa je sama ugotovila več kot 10.000 kršitev odlokov, je še dejal Pečjak. Od marca so izdali več kot 6500 opozoril in več kot 100 prekrškovnih predlogov po zakonu o javnem redu in miru, v 8000 primerih pa so zadevo predali zdravstvenemu inšpektoratu.

"Številke kažejo, da so ljudje sprejeli te odloke in da se jih praviloma v največji meri tudi držijo," je pojasnil namestnik generalnega direktorja policije, ki je ljudem svetoval dosledno spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Pečjak je še dejal, da so okužbe tudi med policisti, bodisi na delovnem mestu bodisi v domačem okolju. Po zadnjih podatkih je tako slabih 200 zaposlenih v policiji v izolaciji, bodisi ker so bili okuženi bodisi ker so bili v dolgotrajnem stiku z okuženim človekom.

Video: Posnetek celotne novinarske konference

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19
Zaščitimo sebe in druge!

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.