Ustavni sodniki se bodo izrekli o referndumskih pobudah v zvezi z državnih holdingom in slabo banko. Foto: BoBo
Ustavni sodniki se bodo izrekli o referndumskih pobudah v zvezi z državnih holdingom in slabo banko. Foto: BoBo
Ustavno sodišče presoja o dveh zakonih

Obe zahtevi za presojo ustavnosti je ustavnemu sodišču poslal DZ na predlog koalicije. Ustavno sodišče je zahtevo po presoji ustavnosti posledic referenduma o zakonu o Slovenskem državnem holdingu obravnavalo že sredi novembra, a je zaradi zapleta s podpisi pod referendumsko pobudo od DZ zahtevalo, da jim jasno sporoči, ali obstaja referendumska zahteva z najmanj 30 lastnoročnimi podpisi. DZ je to v roku tudi storil.

Odprava zmede v upravljanju
Zahtevo koalicije po presoji ustavnosti posledic referenduma o holdingu je sicer 6. novembra ustavnemu sodišču posredoval DZ. Zahteva za ustavno presojo večinoma navaja že znane argumente v prid zakonu. S centralizacijo upravljanja državnih naložb naj bi bila odpravljena dosedanja zmeda pri upravljanju, ki je onemogočala maksimizacijo učinkov s tega naslova. Z boljšim upravljanjem naj bi se zagotovilo višje proračunske prihodke.

Strahovi: vrsta protiustavnih posledic
Zahtevo po presoji ustavnosti posledic referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je DZ ustavnemu sodišču posredoval 23. novembra. Predlagatelji zahteve, koalicijske poslanske skupine, se bojijo, da bi padec zakona kratkoročno in dolgoročno povzročil vrsto protiustavnih posledic, ki bi še bolj poglobile krizo v državi in omejile njeno suverenost.

Cilj zakona odprava kreditnega krča
Cilj zakona, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke, je sprejetje pravne podlage za odpravo kreditnega krča in sprostitev pogojev za izkoriščanje potencialov slovenskega gospodarstva. S tem zakonom se bodo po navedbah koalicije izboljšale možnosti za gospodarsko rast in ohranitev ter ustvarjanje novih delovnih mest.

Ustavno sodišče presoja o dveh zakonih