Seja strateškega sveta za prehrano 10. januarja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Seja strateškega sveta za prehrano 10. januarja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Člani strateškega sveta za prehrano so opravili celovito razpravo o mogočih kratkoročnih in dolgoročnih spremembah, ki bi pripomogle k bolj zdravemu prehranjevanju študentov, so po seji sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Nataša Fidler Mis. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nataša Fidler Mis. Foto: BoBo/Borut Živulović

Delovna skupina, ki bo pripravila posodobljene smernice zdravega prehranjevanja za študente, bo ustanovljena pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. Vanjo bodo povabili tako člane strateškega sveta za prehrano kot tudi zunanje strokovnjake, ki se ukvarjajo z omenjenim področjem.

Za boljšo študentsko prehrano

Na seji so razpravljali tudi o vzvodih, ki bi študente spodbujali h kuhanju doma. Poleg tega so razpravljali o možnostih dodatnih subvencij za ponudbo zdrave hrane za študente. Kot dolgoročno rešitev pa vsi člani vidijo vpeljavo velikih gostinskih obratov za študente oz. študentskih restavracij v sklopu fakultet, po vzoru dobrih praks iz tujine, kot sta Nemčija in Skandinavija.

Za izboljšanje tudi pri potrošnikih na splošno

Pri nadgradnji spletnega primerjalnika cen je bila v ospredju razprava, kako potrošnikom olajšati iskanje med različnimi cenami glede na živila, ki jih uporabljajo v vsakodnevnem življenju. Navzoči so se strinjali, da je treba potrošnikom zagotoviti možnost prednastavljenega nabora živil, kot npr. osnovni, sadno-zelenjavni, tradicionalni in veganski nabor živil. Dogovorili so se, da bodo na kmetijskem ministrstvu preučili mogoče rešitve, da bi bil sistem kar najbolj preprost in interaktiven.

Vlada je 19-članski strateški svet za prehrano ustanovila decembra lani, vodi ga živilska tehnologinja in doktorica znanosti s tega področja Nataša Fidler Mis. Njegovi člani so se prvič sešli 10. januarja, ko so se med drugim dogovorili, da bodo danes tudi analizirali obstoječe prehranske smernice v Sloveniji in se seznanili z nordijskimi smernicami na tem področju. Zaradi obsežne razprave so ti točki prestavili na prihodnjo sejo.