Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vlak se je iztiril na istem mestu kot prejšnji teden, ko sta se iztirila dva madžarska vagona mednarodnega potniškega vlaka. Takrat so na Slovenskih železnicah ocenili, da je napaka najverjetneje na vagonih, ne na infrastrukturi.

Nesreča se je zgodila ob 17.20 na postaji Rimske Toplice pri prihodu mednarodnega tovornega vlaka, ki vozi na relaciji med Koprom in Hodošem. Iztirjeni vlak je težek nekaj čez 1.200 ton in ima 21 vagonov, je v pogovoru z novinarko TV Slovenija Sašo Kisovec povedal direktor podjetja SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc.

To je že tretja nesreča na tej lokaciji, če štejemo še tisto, ki se je zgodila leta 2012. Kaj je vzrok? "Vsa tri iztirjenja so se zgodila pri vožnji v odklon, in to pri zelo nizkih hitrostih. Trenutno potekajo gradbena dela na levem tiru med postajo Rimske Toplice in Laško, proga je bila na tem delu, na tem tiru zaprta in bo zaprta še do 26. tega meseca. Tako da vsi vlaki, ki vozijo iz smeri Zidani Most, na postaji Rimske Toplice prehajajo z leve strani na desno stran, vozijo v tako imenovani odklon, počasi. Kaj se dogaja na tej kretniški zvezi, kakšne sile se ustvarjajo oziroma kaj je vzrok, da pride do iztirjenja vlaka, trenutno ne moremo govoriti," je odgovoril Kranjc.

"Vsekakor pa je bila kretnica pred iztirjenjem oziroma to območje pred iztirjenjem v normalnem stanju, se pravi v normalnem obratovanju. Prav tako so naši delavci po torkovem izrednem dogodku, iztirjenju, popravili celotno območje, opravili vse strojne regulacije tega območja, tako smerno, višinsko naravnali tir, ulovili vse višine, se pravi nastavili višino nadvišanja na predpisane meje. Tako da, zakaj je danes prišlo do tega iztirjenja, je v tem trenutku še prerano govoriti," je sklenil predstavnik Slovenskih železnic.

Na kraju dogodka sta bila tako policija kot preiskovalci resnih nesreč v železniškem prometu, pa tudi gasilci, ki so preprečili izlitje goriva iz lokomotive.

Na Slovenskih železnicah bodo ponoči začeli z utirjanjem lokomotive. Računajo, da bodo, če ne bo večjih zapletov, v četrtek dopoldne spet vzpostavili promet.

Iztirjenje tovornega vlaka
Spet se je iztiril vlak