Poslanka SDS-a Karmen Furlan. Foto: DZ/Matija Sušnik
Poslanka SDS-a Karmen Furlan. Foto: DZ/Matija Sušnik

Poslanka SDS-a Karmen Furman je na izredni seji, sklicani na zahtevo SDS-a, v imenu predlagateljev dejala, da je stiska upokojencev vse večja. Da bi se njihov položaj izboljšal, so pripravili več priporočil. V skladu z njimi bi vlada sledila februarskemu predlogu sveta pokojninskega zavoda o izredni uskladitvi pokojnin vsem v vrednosti 3,5 odstotka, dodatno za en odstotek pa bi jih zvišali še upokojenim do vključno leta 2011.

Vlada bi v skladu s priporočili do 30. junija pripravila tudi zakonski predlog, ki bi bil podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do zneska 1500 evrov. Prav tako bi do 1. julija odpravila zakonski pogoj za varstveni dodatek, ki kot obvezno določa izjavo o otrokovem premoženju. Ta izjava potrjuje, da otrok ne more preživljati staršev. Hkrati bi do istega datuma pripravila pokojninske spremembe, po katerih bi bile vdovske pokojnine izplačane vsaj v takšnem znesku kot zagotovljene pokojnine.

Sekretar Feketija: Prenova mora biti pripravljena brez hujskaštva

Potrebna je celovita in sistematična prenova pokojninskega sistema, a pripravljena mora biti brez hujskaštva, odgovorno in preudarno, je pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija. Izhodišča za pokojninske spremembe bodo predstavljena na začetku drugega polletja, je napovedal.

Strinja se, da je tistim s kratko pokojninsko dobo, za kar pa pogosto niso sami krivi, težko. A rešitve bo treba po njegovem mnenju poiskati v socialnem dialogu. Za obravnavo položaja samskih upokojencev in invalidsko upokojenih, ki so še posebej ogrožena skupina, pa je vlada po njegovem pojasnilu že pripravila zakonski predlog.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v opoziciji po pričakovanjih podprli predloge priporočil. Andrej Kosi iz SDS-a, ki je predstavil stališče strankinih poslancev, se je ob 1,8-odstotni predčasni uskladitvi pokojnin novembra in decembra v skladu z rebalansom državnega proračuna vprašal, ali je "norčevanje lahko sploh še večje". Inflacija je namreč po njegovem opozorilu desetodstotna.

Sorodna novica Golob napovedal 100 milijonov za upokojence. Sindikat upokojencev: Smo razočarani.

Po mnenju NSi-ja, ki ga je posredoval Aleksander Reberšek, pa mora tisti, ki je vse življenje delal, na jesen življenja živeti dostojno in neodvisno. "Kdor je v pokojninsko blagajno vplačal več, ima višjo pokojnino, saj imamo različne višine prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje," je spomnil. Proti revščini v starosti, ki največkrat prizadene ženske, pa se je treba po njegovem opozorilu dejavno boriti.

Knežak: Sistem bi se lahko porušil

V koaliciji so bili medtem kritični do predlaganih priporočil, hkrati pa so poudarili dejavnosti vlade na obravnavanem področju. V SD-ju so tako spomnili na predlog novele pokojninskega zakona, ki ga je vlada pripravila v četrtek. Med drugim uvaja zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki bo znašala toliko kot zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe, od novembra letos torej 700 evrov, kolikor za zagotovljeno pokojnino za takšno delovno dobo predvideva koalicijski sporazum, je dejal Soniboj Knežak iz SD-ja. Kot je nadaljeval, so parcialne rešitve SDS-a na prvi pogled sicer všečne, vendar je potrebna poglobljena obravnava posameznih vprašanj. Če izplačane pokojnine ne bodo temeljile na preteklem aktivnem delu, se bo sistem po njegovem svarilu porušil.

Miha Kordiš (Levica). Foto: DZ/Matija Sušnik
Miha Kordiš (Levica). Foto: DZ/Matija Sušnik

Po opozorilu Levice bo treba na področju starejših najprej ustrezno urediti področje dolgotrajne oskrbe. Zdaj denimo za bivanje v domu starejših plačujejo že celo vnuki stanovalcev, ne le otroci, je dejal Miha Kordiš iz Levice. Po ureditvi dolgotrajne oskrbe pa se bodo intenzivno lotili prenove pokojninskega sistema, pri čemer se bo treba po poslančevih besedah še zlasti osredotočiti na dvig pokojnin. Kot je opomnil, zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe, ki zdaj znaša 687 evrov, od 1. novembra pa bo 700 evrov, ni "kakšna bogatija".

V Svobodi pa so pojasnili, da izredni uskladitvi pokojnin v vrednosti 3,5 odstotka v tem trenutku upravičeno niso naklonjeni. Prejemnikov najnižjih pokojnin, ki so najbolj izpostavljeni inflaciji, namreč tak ukrep v resnici ne bi zajel, je dejal Bojan Čebela iz Svobode. Pač pa se je vlada po njegovih navedbah odločila za sprejetje več ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, s katerimi bi izboljšali položaj najranljivejših v družbi. Tako bo denimo delo invalidov za krajši delovni čas vrednoteno enako kot za polni delovni čas.

Za predlagana priporočila je na odboru za delo glasovalo pet poslancev, proti pa deset.

Izredna seja DZ-ja o položaju upokojencev

S 1. novembrom vlada napovedala 1,8-odstotno izredno uskladitev

Vlada je sicer v okviru 100-milijonskega svežnja ukrepov za izboljšanje položaja upokojencev, ki ga je v sredo predstavil premier Robert Golob, s 1. novembrom napovedala predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, s čimer se bo minimalno zajamčena pokojnina dvignila na 700 evrov. Ob tem sta, poleg omenjene zagotovljene vdovske pokojnine, predvidena tudi "božičnica" oziroma zimski regres za upokojence in dvig osnove za odmero pokojnine za delovne invalide, ki so delali krajši delovni čas.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik je v odzivu na napovedane ukrepe dejal, da je pričakoval višji odstotek uskladitve pokojnin. ZDUS je namreč predlagal uskladitev za najmanj 3,5 odstotka.

37. izredna seja Državnega zbora, 1. del