Predsednik Zveze Romov Slovenije ne uživa zaupanja vseh svojih funkcionarjev. Foto: RTV SLO
Predsednik Zveze Romov Slovenije ne uživa zaupanja vseh svojih funkcionarjev. Foto: RTV SLO
Novo povezovanje Romov

Odstopil je podpredsednik zveze Romov Anton Hudorovac, ker se ne strinja z dejavnostmi predsednika Zveze Romov Slovenije Jožeta Horvata Muca. Po besedah Hudorovca Muc predsedstva zveze ni korektno obveščal o njenih finančnih sredstvih, načrtih in stališčih do novega romskega zakona. Muc naj ne bi z njim sodeloval že dve leti.

Poleg tega so nezadovoljni z delovanjem nekaterih romskih svetnikov v posameznih občinah. Predstavniki Romom so o svoji nameri obvestili Muca, poudarjajo pa, da ustanovitve nove zveze ni podprl novomeški romski svetnik Zoran Grm.

Hudorovac je dejal, da si želijo z ustanovitvijo nove Zveze Romov, ki jo podpirajo tudi romski svetniki iz Trebnjega, Semiča, Šentjerneja in Metlike ter predsedniki različnih romskih društev, postaviti nove cilje glede reševanja romskih vprašanj v državi. Novo zvezo nameravajo formalno ustanoviti okrog novega leta, posvetili pa se bodo vprašanju legalizacije romskih naselij.

Na sestanku so tudi nasprotovali predlogu zakona o Romih, saj menijo, da jim ne omogoča enakih pravic v primerjavi z drugimi državljani. Pozvali so tudi k odstopu notranjega ministra Dragutina Mateja zaradi dogajanj v zvezi z družino Strojan.

Romski funkcionarji so na srečanje povabili tudi ministra Podobnika, predsednika Zveze Romov Muca, poslance, ombudsmana Hanžka in direktorja urada za narodnosti Baluha. Na vabilo se ni odzval nihče.

Novo povezovanje Romov