Matej Šurc in Blaž Zgaga, avtorja knjižne trilogije V imenu države, sta prejela ugledno mednarodno nagrado za posebne dosežke v preiskovalnem novinarstvu. Foto: BoBo
Matej Šurc in Blaž Zgaga, avtorja knjižne trilogije V imenu države, sta prejela ugledno mednarodno nagrado za posebne dosežke v preiskovalnem novinarstvu. Foto: BoBo
Policija
"Policija vedno odreagira na pisanja, grožnje," trdi Miran Ozebek z uprave kriminalistične policije oddelka za ekstremno nasilje in terorizem pri ministrstvu za notranje zadeve Slovenije. Foto: BoBo

Če nekdo trdi, da je storil kaznivo dejanje, bi pričakoval od države, da ga bo šla vprašat kdaj, kje, kaj in na kakšen način.

Branko Lobnikar

Na medmrežju in v družabnih omrežjih lahko vsak dan zasledimo sovražni govor in celo zapise, da naj bi nekdo, ali celo je, storil kaznivo dejanje. V zadnjih letih je bilo izdanih kar precej knjig, v katerih avtorji opisujejo zakulisje trgovanja z orožjem, med njimi je tudi knjiga 'V imenu države' Blaža Zgage in Mateja Šurca. Pri takih vsebinah se državljani sprašujemo, kaj počnejo organi pregona, torej policija in tožilstvo.

Celoten prispevek Marjana Jermana lahko poslušate tukaj.

Izredni profesor na fakulteti za varnostne vede Branko Lobnikar je za Vroči mikrofon na Valu 202 dejal, da bi se policisti morali odzvati na vsak zapis, ko je podan sum za kaznivo dejanje. "Policija niti nima diskrecijske pravice, da selektivno odloča, da po enem članku v časopisu ali po enem zapisu na Twitterju ali Facebooku reagira, v drugih zapisih, od knjig do drugih družbenih omrežjih, pa tega ne naredi."

"Uvodoma želimo pojasniti, da glede konkretnega "twitanja" policija nikogar ne preiskuje v zvezi sumov kaznivega dejanja s področja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, niti ni policija nikogar preiskovala. Dejstva, ki so bila prikazana v nekaterih medijih so zavajajoča in ne odražajo dejanskega stanja v konkretnem primeru," so glede informacij v javnosti, da je policija izvedla preiskavo zaradi zapisov neke najstnice na twitterju, povedali na ljubljanski policijski upravi.

"Policija veliko svojega dela usmerja v preventivno delo z mladostniki, starši, učenci,... na področju osveščanja o posledicah uživanja prepovedanih drog. V konkretnem primeru se je oseba s "twiti" obrnila na pristojno policijsko postajo. Policisti so ugotovili, da v konkretnem primeru ni znakov kaznivega dejanja ali prekrška, s čimer so osebo tudi seznanili. Na zaprosilo osebe je bilo dogovorjeno, da bo policist mladostnikom preventivno predstavil posledice uživanja prepovedanih drog ( kot opravljajo v izobraževalnih ustanovah, društvih ipd....)," so še pojasnili na PU Ljubljana.

Lobnikar dodaja, da bi morala policija skupaj s tožilstvom ves čas razmišljati, ali obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradnih dolžnostih, zbrati in preveriti bi morala, ali so zapisi verodostojni, in nato začeti postopke. "Če nekdo trdi, da je storil kaznivo dejanje, bi pričakoval od države, da ga bo šla vprašat kdaj, kje, kaj in na kakšen način."

Marjan Jerman se je o tem pogovarjal z mag. Miranom Ozebkom z uprave kriminalistične policije oddelka za ekstremno nasilje in terorizem pri ministrstvu za notranje zadeve Slovenije.
__________________________________________

Kaj stori policija, če v nekem časopisu, knjigi, blogu zasledi zadevo, ko naj bi šlo za hujše kaznivo dejanje, morda celo organiziran kriminal?
Policija vedno odreagira na pisanja, grožnje. Poskuša ugotoviti vse okoliščine tega kaznivega dejanja in potem je zadevo dolžna preganjati. V teh zadevah gre večinoma, ker je prišlo do spremembe kazenskega zakonika, za zasebno tožbo in so posebne okoliščine, kdaj je uradno pregonljivo dejanje.

Znani pripadnik nekdanjega Morisa je napisal na svojem blogu, ki ga je obiskalo že več kot milijon ljudi, "ubijali smo, ugrabljali smo, kradli smo" – se to preverja?
Vsa taka pisanja, kjer v ozadju obstaja sum kaznivega dejanja, policija preveri in z zbranimi informacijami potrdi ali ovrže sum kaznivega dejanja.

Glede tega bloga, ste preverjali te njegove navedbe, ki jih je veliko?
Bolj ali manj so se zadeve preverjale.

In kaj ste ugotovili, je to res ali ne?
Za zdaj ni podanih vseh elementov za kaznivo dejanje.

Ali to policija sama ugotovi ali mora to nekdo prijaviti?
Več načinov je. Prijavo lahko podajo občani, sami oškodovanci, lahko pa policija sama zasledi med zbiranjem obvestil oziroma svojim rednim delom.

Dva kolega novinarja sta izdala knjige V imenu države. V njih je veliko novosti glede preprodaje orožja v devetdesetih letih, vse je podprto z dokumenti. Dobila sta celo nagrado za raziskovalno novinarstvo. Se policija ukvarja s tem?
Ne, s to knjigo konkretno in z navedenimi podatki za zdaj še ne. Pa tudi nobene prijave na to temo še ni bilo.

Za kaj pa je potrebna prijava. Prej ste rekli, da sami reagirate?
Ja, očitno v tem primeru ni nekih elementov, da bi policija kar sama v tej zvezi izvajala kakršno koli zbiranje informacij.

Z avtorjema se še niste pogovarjali?
Za zdaj še ne, ker za to še ni potrebe.

Kdaj pa bo potreba?
Ko se bo nekdo prepoznal v knjigi in ko se bo počutil oškodovanega in ko bo podal prijavo. O nekih splošnih stvareh je težko govoriti, tu sta svoboda govora in svoboda tiska. Ko se bo nekdo počutil ogroženega oziroma se bo prepoznal v besedilu in se bo počutil oškodovanega, potem lahko poda prijavo in policija bo odreagirala.

Če knjigo preberete, vidite dokument, ki dokazujejo, da se je to orožje prodalo. Zakaj bi potem moral biti še neki oškodovanec kot tretja oseba? Zakaj vi tega ne preganjate po uradni dolžnosti?
Ne vem, mislim, da ni nujno, da ti objavljeni dokumenti izvirajo iz kaznivega dejanja. Verjetno že založba, če bi sumila kaj spornega, zadeve ne bi objavila, ali bi izločila dokumente ali pa bi dokumente predala policiji. Mislim, da v tej zadevi ne gre za neke hude zadeve.

Kako pa je z grožnjami ljudi. Velikokrat slišimo, da grozijo predsedniku vlade?
Vsako najavo, pa naj bo anonimno pismo ali objavljeno na družbenem omrežju, sploh osebam, ki so pod varstvom, jemljemo resno. Če so izpoljneni pogoji, da je šlo za uradno pregonljivo kaznivo dejanje, zadevo izpeljemo do konca. Če pa gre za zasebno tožbo, je to stvar oškodovanca, da sam vloži tožbo.

Kaj pa sovražni govor?
Ja, za sovražni govor je zadeva podobna. Vse prijave sovražnega govora na terenu preverjamo.

Torej vi presojate, ali gre za sovražni govor ali ne?
Niti ne presojamo mi. Vse prijave, ki jih dobimo z blogov ali forumov, vse te prijave se stekajo na policijo in vse prijave policisti preverijo na terenu. Po tem ugotovijo, ali gre dejansko za kaznivo dejanje ali ne.

Če nekdo trdi, da je storil kaznivo dejanje, bi pričakoval od države, da ga bo šla vprašat kdaj, kje, kaj in na kakšen način.

Branko Lobnikar