Ta konec tedna na mejnih prehodih odločbe izdaja in vroča 18 zaposlenih ministrstva za zdravje, ki niso poročali o večjih težavah. Foto: Televizija Slovenija
Ta konec tedna na mejnih prehodih odločbe izdaja in vroča 18 zaposlenih ministrstva za zdravje, ki niso poročali o večjih težavah. Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Nov način izdajanja odločb: prvi dan so jih na meji vročili okoli 200

Največ odločb so pristojni v soboto vročili na mejnem prehodu Obrežje, in sicer 130, najmanj na mejnem prehodu Pince, kjer so jih vročili pet. V nedeljo je bilo podobno – na Obrežju so jih vročili 273 in na Pincah pet. Na Brniku so v soboto izdali 16, v nedeljo pa še 40 odločb.

V skladu s petkovim sklepom vlade namreč vročanje odločb o karanteni od sobote dalje poteka že na meji. Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, lahko v Slovenijo vstopajo le še na teh mejnih prehodih.

Policisti od prišlekov, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje. Ta že na samem mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od omenjenih petih mejnih prehodov.

Iz Hrvaške, ki je od sobote premeščena s t. i. zelenega na t. i. rumeni seznam, se lahko Slovenci domov vrnejo brez težav, če dokažejo, da so tam res bili.

Čakalne dobe

Čakalna doba je na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Slovenska vas, Dragonja, Sečovlje, Sočerga in Jelšane.

V teh dneh je sicer zaradi začetka turistične sezone pričakovati povečan promet turistov od Avstrije proti Hrvaški in obratno, navaja Prometnoinformacijski center.