Ob Paradi ponosa homoseksualci opozarjajo na številne težave, s katerimi se srečujejo. Foto: epa
Ob Paradi ponosa homoseksualci opozarjajo na številne težave, s katerimi se srečujejo. Foto: epa

Letošnja prireditev bo potekala pod sloganom: Dovolj! Odvrzimo maske! Istospolno usmerjeni partnerji se po besedah predsednika Društva za integracijo homoseksualnosti, Mitje Blažiča, v Sloveniji še vedno srečujejo s številnimi težavami.

Država in družba po Blažičevih besedah skrivanje njihove identitete še dodatno spodbujata. Blažič se je ob tem dotaknil tudi sovražnega govora, ki prihaja iz državnega zbora.

Shod se bo sicer začel v soboto opoldne pred Rotovžem. Pred Galerijo Škuc bodo udeleženci simbolno odvrgli maske in s tem simbolno pozvali istospolno usmerjene, naj ne skrivajo svoje identitete. Ob tem jih bo nagovorila ljubljanska županja Danica Simšič, ki je tudi častna pokroviteljica sobotne manifestacije.

V Društvu za integracijo homoseksualnosti so opozorili tudi na težave, s katerimi se srečujejo istospolno usmerjeni v Sloveniji. Ena takšnih je nerazrešeno vprašanje pridobitve statusa svojca za istospolne partnerje, opozorili pa so tudi na dejstvo, da homoseksualci partnerstva ne morejo registrirati v prostoru, kjer se sicer sklepajo zakonske zveze.