Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pouk za dijake bo v ponedeljek stekel po modelu C, kar pomeni, da se bodo dijaki polovice oddelkov en teden izobraževali doma, druge polovice pa v šoli, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Za dijake četrtih letnikov in nižjega poklicnega izobraževanja, ki so v šole odšli pred nekaj tedni, se v ponedeljek ne spreminja nič in se bodo še naprej vsi izobraževali v šoli.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je povedala, da so imeli te dni največ dela ravnatelji in njihovi pomočniki, ki so morali izvajanje pouka prilagoditi tako, da bo mogoče izvajati model C. Ob tem so morali obvestiti dijake, kateri oddelki bodo prvi teden ostali doma.

Kljub temu je Al-Mansourjeva zagotovila, da bodo srednje šole v ponedeljek pripravljene. Za vračanje vseh dijakov je bil skrajni čas, saj je dolgotrajno šolanje na daljavo pri njih pustilo določene posledice, je dodala.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal Zavod RS za šolstvo, bodo v srednjih šolah po besedah Al-Mansourjeve prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da lahko učitelj ugotovi, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. Če bodo ugotovili manko, bodo skušali to nadoknaditi, tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno.

Obvezne maske za dijake in starejše šolarje

Po spremenjenem odloku bodo morali vsi dijaki in zaposleni v srednjih šolah ves čas nositi zaščitne maske, prav tako zaposleni in učenci osnovnih šol od vključno 6. razreda naprej. Za slednje do zdaj maske niso bile obvezne, ko so bili v matičnih učilnicah. Nošenje mask je po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec ukrep, ki v danih razmerah vsem "skupaj zagotavlja, da se bodo lahko šolali v šolah". Še naprej je določeno tedensko testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Prednostno cepljenje šolnikov

V Kočevju so v soboto med prvimi v državi že cepili zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Več kot 100 učiteljev in vzgojiteljev je dopoldne prejelo prvi odmerek, vse zaposlene, ki so kronično bolni, pa so v tej občini cepili že prejšnji teden. Zdravstveni dom, občina in ravnatelji so se namreč organizirali sami in že pred dnevi pripravili seznam kandidatov.

Prihodnji teden bodo pristojni začeli prednostno cepljenje proti covidu-19 še zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Najprej bodo cepili zaposlene, starejše od 50 let, nato vse druge, ki so izrazili interes.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v soboto izrazil upanje, da se jih bo za cepljenje odločilo čim več, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte.

V šolskem sindikatu Sviz pričakujejo, da bo interes za cepljenje izrazila več kot polovica zaposlenih, pri čemer zaposlene tudi sami aktivno spodbujajo, naj se cepijo, saj cepljenje odločilno prispeva k omejevanju in obvladovanju epidemije koronavirusa. Opozarjajo pa, da tisti, ki se za cepljenje ne bodo odločili, ne smejo biti izpostavljeni nobenim pritiskom.

Protokoli cepljenja bodo po besedah Kustečeve sledili že utečenim protokolom testiranja. Vsa navodila in usmeritve bodo dorekli med vodstvi vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih zavodov, za pomoč pri koordinaciji so prosili župane.

V šolo se vračajo preostali dijaki