Simona Kustec, ministrica za izobraževanje. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Simona Kustec, ministrica za izobraževanje. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Naslednji teden se bo pouk v osnovnih šolah za vse razrede nadaljeval tako kot doslej, torej po modelu B. V ponedeljek se v šole vračajo vsi srednješolci po modelu C. V okviru tega modela bo pouk potekal tako, da bo v učilnicah polovica oddelkov, polovica pa na daljavo. Model C sicer ravnateljem daje avtonomijo pri odločanju o številu oddelkov doma in v učilnicah. Glede na aktualno epidemiološko sliko se bodo dijaki izmenjevali tedensko. Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja in izobraževanja odraslih se že izobražujejo v učilnicah. Odprti so tudi dijaški domovi. "Stanje v šolah in vrtcih je stabilno, model je odziven," je na novinarski konferenci vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Po zadnjih podatkih je v posameznih segmentih izobraževanja prisotnih:

  • PREDŠOLSKO: 79 % otrok, 83 % zaposlenih.
  • OSNOVNE ŠOLE: 90 % otrok in zaposlenih.
  • SREDNJE ŠOLE: 85 % dijakov zaključnih letnikov.

Odstotek aktivnih okužb v vseh treh segmentih je po zadnjih podatkih 0,16 odstotka. V karatnetni je 1 odstotek otrok v državi. To je 56 oddelkov iz predšolskega izobraževanja, 85 oddelkov osnovnošolskega izobraževanja in 14 oddelkov v srednjih šolah.

Vlada je spremenila odlok o nošnji zaščitnih mask, tako da je ta zdaj obvezna za vse učence od 6. razreda naprej. Nositi jih morajo tudi osnovnošolski učitelji. "Verjamem, da se vsi dobro zavedamo, zakaj je to potrebno," je poudarila.

Še naprej je v veljavi obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi testi (izjeme so tudi že opredeljene). Ministrica je ponovno pozvala k upoštevanju tudi vseh ostalih protikoronskih ukrepov.

Cepljenje šolnikov prihodnji teden

Ministrica je nadalje napovedala, da se bo prihodnji teden začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Najprej bodo prišli na vrsto zaposleni, starejši od 50 let. Podrobnosti bodo še dorekli, bodo pa sledili že utečenim protokolom s področja vsakotedenskega testiranja zaposlenih, je sporočila ministrica.

O dijakih z globami

Sorodna novica Pahor izrazil željo po ustavitvi postopka zoper mariborske dijake

Na vprašanje novinarke je ministrica komentirala globe, ki jih je prejela skupina dijakov zaradi zbiranja oziroma protestiranja. Spomnila je, da se je ministrstvo na to že odzvalo, in sicer rekoč, da je prva prioriteta vrnitev vseh dijakov v učilnice. To se bo zgodilo naslednji teden. Njeno osebno mnenje glede situacije pa je, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjame, da razumejo in sprejemajo odgovornost za svoja dejanja. "To je prvi korak v svet odraslosti," je povedala.

Matura in nacionalno preverjanje znanja

Načrti o načinu izvedbe mature ostajajo nespremenjeni, takšni, kot so bili lanskega decembra. Priprave potekajo nemoteno, je povedala ministrica. Kako pa bo potekalo nacionalno preverjanje znanja (NPZ), pa še niso dorekli. Pomembni sestanki na to temo bodo potekali ta teden, dokončni odgovori pa bodo znani prihodnji teden, je napovedala.

Zveza srednjih šol in dijaških domov: Skrajni čas

V srednjih šolah so po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, v katero je vključenih skoraj 100 srednjih šol in 40 dijaških domov, Frančiške Al-Mansour zadovoljni, da se v ponedeljek k pouku v šolah vračajo dijaki prvih treh letnikov. "Za to je bil res zadnji čas," je dejala za Slovensko tiskovno agencijo.

"Predolgo so bili brez stika s sošolci, postali so apatični in naveličani vsega, zato je res zadnji čas, da se vrnejo v šole," je dejala.

Šole bodo po zagotovilih Al-Mansourjeve v ponedeljek na njihovo vrnitev pripravljene, dijaki pa bodo o tem, kako bo potekal pouk, bolj natančno obveščeni danes oziroma najpozneje v petek.
Trenutno je po njenih besedah predvsem na ravnateljih, da določijo, kateri oddelki začnejo v ponedeljek s poukom v šoli in kateri od doma, "kar je kar težka naloga". Na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad, kjer je ravnateljica, bodo po njenih besedah v ponedeljek s poukom v šoli začeli vsi prvi letniki strojne usmeritve in vsi dijaki logistične usmeritve, medtem ko bodo na daljavo delali višji letniki in dijaki tekstilne usmeritve. Po enem tednu se bodo zamenjali.

Za dijake zaključnih letnikov in dijake nižjega poklicnega izobraževanja pa se glede na sklep vlade v ponedeljek ne spremeni nič in se bodo še vedno vsi izobraževali v šoli.

Po priporočilih, ki jih je šolam že pred časom poslal zavod za šolstvo, bodo po besedah predsednice zveze prvih 14 dni pri pouku zgolj ponavljali snov, da lahko učitelj ugotovi, koliko znanja so dijaki osvojili na daljavo. V kolikor bodo ugotovili manko, bodo skušali to nadoknaditi tudi z dodatnimi urami, kjer bo to potrebno, je dejala.

V šoli, ki jo vodi, bodo učitelje testirali v petek popoldan, tako da bodo lahko v ponedeljek mirno začeli s poukom. Nato jih bodo testirali vsak petek.