Zakaj je bilo treba toliko maščevanja, sovraštva in hudobije, se je ob obletnici zločina v Frankolovem vprašala Ljubica Jelušič (simbolična fotografija). Foto: MMC RTV SLO
Zakaj je bilo treba toliko maščevanja, sovraštva in hudobije, se je ob obletnici zločina v Frankolovem vprašala Ljubica Jelušič (simbolična fotografija). Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič
Ministrica za obrambo je dejala, da je treba zgodovino strokovno proučevati in zapisovati, saj jo bomo dali prihodnjim rodovom. Foto: RTV MMC

"Ne prihajamo sem zato, da bi sovraštvo nadaljevali, ne prihajamo sem, da bi se učili, kako je treba zastraševati prebivalstvo, ne prihajamo sem, da bi si zapisali v spomin, kako je treba gojiti zlo vojne. Zgodovina ne more biti učiteljica modrosti, če v njej iščemo navdih za novo sovraštvo, maščevanje, poniževanje in obračunavanje," je zbrane nagovorila ministrica za obrambo in jih pozvala, naj ne dovolijo, da bi se duh maščevanja prenašal v naš čas, v čas hvaležnosti in svobode.

"Opravičila za nadaljevanje maščevanja ni"
Zločin mora biti učna ura spoštovanja do zgodovine in hvaležnosti do umrlih, ki so življenja dali za to, da danes namesto njih živimo v miru in hvaležnosti. "To je tudi učna ura spoznanja, da nikoli ne more biti opravičila za nadaljevanje maščevanja, da ne more biti opravičila za izbruh sovražnosti. Zgodovino je treba strokovno proučevati in zapisovati, kajti to zgodovino bomo dali našim prihodnjim rodovom," je še poudarila Jelušičeva.

FRANKOLOVSKI ZLOČIN

Frankolovski zločin je eden izmed najhujših nacističnih vojnih zločinov na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno. Zgodil se je 12. februarja 1945, ko so Nemci v Grabnu na Stranicah pri Frankolovem ubili sto Slovencev.

.

Pokol se je zgodil iz maščevanja, zaradi partizanske zasede borcev Bračičeve brigade v soteski Tesno, v katero je 2. februarja 1945 med vožnjo s svoje poroke padel eden najpomembnejših nacističnih funkcionarjev, celjski okrožni vodja in deželni svetnik Anton Dorfmeister, ki je za posledicami ran naslednjega dne umrl v celjski bolnišnici.

.

Kot maščevanje za njegovo smrt so nacisti v mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporih izbrali sto talcev in jih devetindevetdeset obesili na drevesa ob cesti, enega pa ustrelili med begom.

Vir: Wikipedija

Mladih ne obremenjujmo s preteklostjo
Ministrica se je v nagovoru dotaknila tudi mladih in dejala, da jim je treba dati priložnost, da gredo v življenje osvobojeni spon in potrebe po hudobiji iz preteklosti. Mladim je treba dati priložnost, da "osvobojeni preteklosti prižgejo svečko spomina vsem, ki so umrli v naši zgodovini".